Beli rumah kedua

4:36 PM

Assalammualaikum..


It's been awhile since aku menulis2 ni.. Memang busy lately. Actually focus aku banyak lari dalam 2 bulan ni. Dilema nye bermula bila aku tetiba terminat nak beli rumah lagi. Ye aku tau aku gila. Gila tak gila? Last year aku baru je beli rumah subsale and "berhabis lah jugak" utk reno rumah tu. Almost habis kitorg punye saving utk cantik kan rumah tu. Tup2 xsampai setahun lagi kitorang duduk and baru je nak menabung balik savings..aku terbukak hati nak beli rumah kedua. Huuuu...

Dalam hati ni berkecamuk. At one moment aku akan rasa yang aku kene beli since aku pon dah reach early 30's ni.. susah dah nak mendapat rumah idaman. Plus rumah yang aku minat ni mcm berbaloi sangat with spacious parking lots.. buit up pon quite besar and selesa.. kawasan perumahan yang cantik,hijau dan tenang.. dekat dengan bandar and tempat kerja aku.. Suami and mak aku pon jauh lagi beria suka rumah tu.. And at 1 side pulak, aku akan rasa seolah2 aku ni mcm xbersyukur, dah ada rumah nak tamak lagi.. You know that feeling bile ko tgk ade org lagi susah dari ko, xde rumah.. Macam2 bermain dekat benak otak medula oblongata aku ni..


Problem lainnye is..ongkos sekarang ni cukup2 je macam yg aku citer kat korang tadi la. Al maklumlah.. aku baru je start savings balik.. Inipun kak ipar aku baik ati tolong top up sket (Alhamdulillah, moga Allah murahkan rezeki kak ipar aku). Huhu... Semoga Allah permudahkan langkah aku ni. Aku dah start learn to be more thrifty. I stop buying makeup and stop membazir.. makanan yang tak perlu aku xkan beli. Aku akan masak everyday as rajin as possible. Husband agree to "susah payah together2". Hahaha.. die pun rajin lipat kain tolong aku. Well at least ade nampak kebaikan disitu boleh mengeratkan hubungan suami isteri. (haha, positive tak aku...)

Bile aku baca2 balik..ramai yang suggest utk beli rumah lelong dan sewakan which is good to generate passive income. But at the age of sekarang ni, dengan anak2 yg semakin membesar, aku rasa nak providekan rumah yang selesa dengan bilik yg selesa utk dorg berdua termasuklah utk suami aku yang kaki game tu. So itulah yg aku rasa sekarang..penuh dengan berbelah bahagi.



At one point, aku memang nak mengalah sebb savings kitorg xckup sgt pun utk downpayment. Ho ho ho...pepaham la..bukan downpayment je kene pikir.. benda2 lain kene pikir jugak- MOT, lawyer fees etc... Tapi so far ade je Allah buka kan jalan... takpelah, aku tawakal je sekarang ni. Bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian. Semoga Allah murahkan rezeki kami suami isteri dan anak beranak. Amin.. Dalam pada aku susah2 ni pun, bile mak aku mintak tolong, aku tak boleh nak kate tak nak. huuuu..Takpelah, kite tolong orang, insyaAllah Allah tolong kita. Kene banyak usaha lagi ni. Aminn.. Nasibla ade blog ni, ade jugak tempat nak luah rase perit ni. Kui2.. 

You Might Also Like

2 comments

  1. Replies
    1. adeyh.. tu yang berbelah bahagi tu..huuuuu...kene la berjimat cermat sikit..srottt srottt

      Delete

I read:

Makeup geek