Resepi bubur ayam dan bayam untuk bayi 6-9bulan
12:41 PM
Assalammualaikum..
Pagi ni nak share resepi bubur ayam kegemaran baby imran. Imran tak suka puree buah, kalau buat puree sokmo tak habis. Tapi kalau bubur ayam atau bubur daging, memang berselera si debab tu makan. Kalau duduk dengan nenek, sampai 3kali sehari imran makan.
Selalunya i akan masak for 1 week terus. Tak sempat nak masak hari-hari. So resepi ni adalah untuk stok 1 minggu , portion utk makan 2 kali sehari. Sekali makan dalam 4oz.
Bile nak masak bubur ni..kene cepat-cepat.Sebabnye baby imran dengan kakak wardina memang tak boleh kene tinggal. Kang ade je disaster yang terjadi.
So,selalunye hujung minggu i akan pack siap2 isi ayam(tanpa tulang) dalam plastik.
Selain dari tu, stok ayam (air rebusan ayam) dah siap buat and dibekukan..bile nak masak masukkan je, tak susah pun nak buat stok ayam..kumpul tulang2 ayam semua and rebuskan..air rebusan tu simpan dalam tupperware and bekukan. Kadang-kadang buat air rebusan daging pun sedap jugak!
Untuk makanan bayi, memang i tak letak garam atau serbuk perasa. No artificial flavour! Natural only !
Resepi bubur ayam imran :
Bahan-bahan:
1)1 gelas beras (kalau takut baby mengalami constipation, boleh kurangkan beras and lebihkan sayur)
2)serai 1-2batang
3)seulas halia (saiz besar ibu jari diri sendiri ye)
4)air (agak-agak 3/4 periuk yang digunakan)
5)isi ayam (ikutla banyak mana nak)
6)2 batang carrot
7)1 biji kentang
8)sayur bayam (asingkan batang)
9)air rebusan ayam/air rebusan daging
Cara-cara:
1)Basuhkan beras dan masukkan dalam periuk. Isi air sehingga 3/4 penuh.
Bagi ibu yang rajin, beras ni actually boleh di sangai sikit and blend sampai macam tepung gitu. So bile nak masak,cedok je and campur dengan air..tapi i tak berapa nak rajin..hehe.
2)Serai dipotong 2 dan di titikkan..Halia di buang kulit dan jangan hiris! masuk je besar2 halia tu. Sebab nanti senang nak asingkan bila nak blend bubur nanti..takdela terkial-kial nak selak2 bubur tu..pehtu takdela confuse " ni kentang ke halia? halia ke kentang?"
3)lepas tu masukkan air rebusan ayam yang dah siap beku tu..and masaklah semua di atas stove sehingga mendidih sementara kita nak prepare sayur-sayuran dan ayam
4)isi ayam dihiris nipis supaya senang nak blend nanti.
5)kentang dan carrot dibuang kulit and dihiris nipis macam nak buat potato chip gitu. Sebab ape? sebab bile potong nipis, luas permukaan yang besar akan membuatkan potato dan carrot cepat masak.Tak sampai setengah jam je mek...lembut gitu..
6)Sayur bayam mestilah dibasuh bersih-bersih..sebab takut berpasir..i suke buang sikit batang yang besar-besar..tinggal daun and batang kecik-kecik je..maklumla..malas nak buang gam dekat batang bayam tuh.
7)Masukkan potato dan kentang dahulu bile nampak air rebusan nasi tadi dah mule mendidih..Kacau kacau dan kacau
8)Bile kentang dah empuk..masukkan isi ayam...Kacau lagi sehingga sebati. Kenapa tak masuk isi ayam awal2? Sebabnye nanti overcook isi ayam tu.. kalau die overcook, nanti isi ayam akan keras and bile blend, die akan rasa berpasir! baby pun macam ala-ala nak tersedak.
9)Bile dah masak..dah mushyyy cantik bubur tu... masukkan sayur bayam tadi and terus tutup api. Panas bubur tadi dah cukup untuk melembutkan sayur bayam tu.
10)Prepare bekas-bekas comel..Imran sekali makan dalam 4oz-5oz..Saya suke gunekan bekas the first year take and toss. Comel sangat warna warni! Ada tupperware ikea..bekas 2oz and ada bekas baby bullet. Tak kesahlah ape-ape bekas pun janji BPA free.
11)Blend gunekan ape2 jenis blender. Saya gunakan avent blender. Senang dan mudah! Walaupun bising ya rabbi.
12)Masukkan dalam bekas dan terus bekukan. Siap!
Pagi ni nak share resepi bubur ayam kegemaran baby imran. Imran tak suka puree buah, kalau buat puree sokmo tak habis. Tapi kalau bubur ayam atau bubur daging, memang berselera si debab tu makan. Kalau duduk dengan nenek, sampai 3kali sehari imran makan.
Selalunya i akan masak for 1 week terus. Tak sempat nak masak hari-hari. So resepi ni adalah untuk stok 1 minggu , portion utk makan 2 kali sehari. Sekali makan dalam 4oz.
Bile nak masak bubur ni..kene cepat-cepat.Sebabnye baby imran dengan kakak wardina memang tak boleh kene tinggal. Kang ade je disaster yang terjadi.
So,selalunye hujung minggu i akan pack siap2 isi ayam(tanpa tulang) dalam plastik.
Selain dari tu, stok ayam (air rebusan ayam) dah siap buat and dibekukan..bile nak masak masukkan je, tak susah pun nak buat stok ayam..kumpul tulang2 ayam semua and rebuskan..air rebusan tu simpan dalam tupperware and bekukan. Kadang-kadang buat air rebusan daging pun sedap jugak!
Untuk makanan bayi, memang i tak letak garam atau serbuk perasa. No artificial flavour! Natural only !
Resepi bubur ayam imran :
Bahan-bahan:
1)1 gelas beras (kalau takut baby mengalami constipation, boleh kurangkan beras and lebihkan sayur)
2)serai 1-2batang
3)seulas halia (saiz besar ibu jari diri sendiri ye)
4)air (agak-agak 3/4 periuk yang digunakan)
5)isi ayam (ikutla banyak mana nak)
6)2 batang carrot
7)1 biji kentang
8)sayur bayam (asingkan batang)
9)air rebusan ayam/air rebusan daging
Cara-cara:
1)Basuhkan beras dan masukkan dalam periuk. Isi air sehingga 3/4 penuh.
Bagi ibu yang rajin, beras ni actually boleh di sangai sikit and blend sampai macam tepung gitu. So bile nak masak,cedok je and campur dengan air..tapi i tak berapa nak rajin..hehe.
2)Serai dipotong 2 dan di titikkan..Halia di buang kulit dan jangan hiris! masuk je besar2 halia tu. Sebab nanti senang nak asingkan bila nak blend bubur nanti..takdela terkial-kial nak selak2 bubur tu..pehtu takdela confuse " ni kentang ke halia? halia ke kentang?"
3)lepas tu masukkan air rebusan ayam yang dah siap beku tu..and masaklah semua di atas stove sehingga mendidih sementara kita nak prepare sayur-sayuran dan ayam
4)isi ayam dihiris nipis supaya senang nak blend nanti.
5)kentang dan carrot dibuang kulit and dihiris nipis macam nak buat potato chip gitu. Sebab ape? sebab bile potong nipis, luas permukaan yang besar akan membuatkan potato dan carrot cepat masak.Tak sampai setengah jam je mek...lembut gitu..
6)Sayur bayam mestilah dibasuh bersih-bersih..sebab takut berpasir..i suke buang sikit batang yang besar-besar..tinggal daun and batang kecik-kecik je..maklumla..malas nak buang gam dekat batang bayam tuh.
7)Masukkan potato dan kentang dahulu bile nampak air rebusan nasi tadi dah mule mendidih..Kacau kacau dan kacau
8)Bile kentang dah empuk..masukkan isi ayam...Kacau lagi sehingga sebati. Kenapa tak masuk isi ayam awal2? Sebabnye nanti overcook isi ayam tu.. kalau die overcook, nanti isi ayam akan keras and bile blend, die akan rasa berpasir! baby pun macam ala-ala nak tersedak.
9)Bile dah masak..dah mushyyy cantik bubur tu... masukkan sayur bayam tadi and terus tutup api. Panas bubur tadi dah cukup untuk melembutkan sayur bayam tu.
10)Prepare bekas-bekas comel..Imran sekali makan dalam 4oz-5oz..Saya suke gunekan bekas the first year take and toss. Comel sangat warna warni! Ada tupperware ikea..bekas 2oz and ada bekas baby bullet. Tak kesahlah ape-ape bekas pun janji BPA free.
11)Blend gunekan ape2 jenis blender. Saya gunakan avent blender. Senang dan mudah! Walaupun bising ya rabbi.
12)Masukkan dalam bekas dan terus bekukan. Siap!
imran suke!
37 comments
Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
ReplyDeleteKami memberikan promosi sempena Maal Hijrah bagi Buku Resepi Bayi, Kanak-Kanak & Keluarga Volume 1 & Volume 2 dengan hanya RM 50.00 sahaja dan PERCUMA pengeposan.
2 buku ISTIMEWA tambahan juga akan kami berikan kepada anda iaitu 'Junior Chef Cookbook dan Panduan Pemakanan Praktikal untuk Keluarga.
Jom dapatkan segera!
SMS/WhatsApp : 012 - 957 9131
Terima kasih.
Kak mana akk order kerusi baby tu.. Pm tq..
ReplyDeleteDekat instagram la..cube search #bumboseat
Deleteakak potato dan kentang bukan sama kah??😂😂😂😂
DeleteKahkahkah..tahun 2020 baru perasan typo.kahkah..maafkan sis..hahahs
Deletebubur frozen, bila cairkan rasa & tekstur dia sama x mcm masak fresh?
ReplyDeleteKalau bekukan boleh simpan berapa lama? Macam mana nak hantar ke pengasuh?
ReplyDeletemacam mana puan panaskan bubur tu ye?
ReplyDeletebila baby ready nak makan..mcm mana ye panaskan bubur tu?
ReplyDeletebila baby ready nak makan..mcm mana ye panaskan bubur tu?
ReplyDeleteKalau makanan frozen ni mcmane kaedah dia ye nak cairkan dan bagi mkn
ReplyDeleteboleh reheat dlm microwave atau masak balik dlm periuk atas stove..buh air sikit kalau rase pekat.
Deletesalam. boleh double boil atau masuk dalam microwave pon bole.
ReplyDeleteKnape halia dan serai masak skali ye sis?tujuan die ap?
ReplyDeletenak bagi wangi bau bubur tu semerbak..baby suke. tapi bile nak blend nanti kene asingkan serai and halia tu. lagi satu halia tu nnti bole buang angin.
Deletenak ty..selalu bubur nie akan bertahan berapa lama?
ReplyDeleteselalunye saya buat utk stok seminggu je.
Deletesalam sis. menu ni sesuai utk baby 6-7 bln x??
ReplyDeleteaalam sis menu ni sesuai x utk baby 6-7 bln??
ReplyDeletesalam sis menu ni sesuai x utk baby 6-7 bln??
ReplyDeletesalam sis baby 6 bulan boleh mkn bubur ni
ReplyDeleteboleh..selalu kalau 6 bulan disarankan bg puree buah dulu..tp anak sy xsuke pure buah2 ni..die nak bubur nasi jugak :)
Deletebayi 6 bulan boleh guna resepi ni
ReplyDeleteSalam sis.. Bb 6m blh mkn bbur ni kan.. Xde alahan ke dgn bb sis? Bb sy pun x brp suka mkn puree buah..
ReplyDeleteSalam sis.. Bb 6m blh mkn bbur ni kan.. Xde alahan ke dgn bb sis? Bb sy pun x brp suka mkn puree buah..
ReplyDeleteSalam sis.. Bb 6m blh mkn bbur ni kan.. Xde alahan ke dgn bb sis? Bb sy pun x brp suka mkn puree buah..
ReplyDeletesis bubur macam ni kalau kita frozen boleh tahan berapa lama ye sis? selama ni sye masak bubur tiap hari. taktau pulak boley reheat.hihi
ReplyDeletesaya buat utk seminggu2 je. saya tak sempat nak masak hari2. huhu.. ok je reheat. anak suke je makan. dah besor pon sekarang. kekeke.
Deletebubur ni bole tahan brapa lama dlm deep freezer?
ReplyDeleteSllunya blh than 3bln klo xslah dlm peti sjuk beku...tpi xsmpai 1bln msti clear pnya😁 sbb kan dh tlis stock utk 1mggu...😊
ReplyDeleteTerima kasih untuk resepi ni..boleh cuba.. jmput singgah ke blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com
ReplyDeletebubur ni selalu sy buat utk seminggu je..tapi kadang2 3 har dah licin si bulat makan.
ReplyDeleteHari pertamA dia makan bubur nasi kosong ke atau terus beri campur begini ye?
ReplyDeletefirst try puree buah. bg pisang,epal mcm tu la. tp die xsuke sgt. tuh yg buat bubur nasik buh ayam. tp kne blend halus betul la. Ok je die makan.
DeleteSalam sis... mohon share ye
ReplyDeleteterima kasih atas perkongsian...takkk sabarr tnggu anak 6 bulan nk bg makan...
ReplyDeletePuan,kalau simpan dalam chiller tahan berapa lama ye? Masak bubur malam dan guna untuk esok,boleh ke? Terima kasih
ReplyDelete