Resepi bubur ayam dan bayam untuk bayi 6-9bulan

12:41 PM

Assalammualaikum..

Pagi ni nak share resepi bubur ayam kegemaran baby imran. Imran tak suka puree buah, kalau buat puree sokmo tak habis. Tapi kalau bubur ayam atau bubur daging, memang berselera si debab tu makan. Kalau duduk dengan nenek, sampai 3kali sehari imran makan.

Selalunya i akan masak for 1 week terus. Tak sempat nak masak hari-hari. So resepi ni adalah untuk stok 1 minggu , portion utk makan 2 kali sehari. Sekali makan dalam 4oz.

Bile nak masak bubur ni..kene cepat-cepat.Sebabnye baby imran dengan kakak wardina memang tak boleh kene tinggal. Kang ade je disaster yang terjadi.

So,selalunye hujung minggu i akan pack siap2 isi ayam(tanpa tulang) dalam plastik.
Selain dari tu, stok ayam (air rebusan ayam) dah siap buat and dibekukan..bile nak masak masukkan je, tak susah pun nak buat stok ayam..kumpul tulang2 ayam semua and rebuskan..air rebusan tu simpan dalam tupperware and bekukan. Kadang-kadang buat air rebusan daging pun sedap jugak!

Untuk makanan bayi, memang i tak letak garam atau serbuk perasa. No artificial flavour! Natural only !

Resepi bubur ayam imran :




Bahan-bahan:
1)1 gelas beras  (kalau takut baby mengalami constipation, boleh kurangkan beras and lebihkan sayur)
2)serai 1-2batang
3)seulas halia (saiz besar ibu jari diri sendiri ye)
4)air (agak-agak 3/4 periuk yang digunakan)
5)isi ayam (ikutla banyak mana nak)
6)2 batang carrot
7)1 biji kentang
8)sayur bayam (asingkan batang)
9)air rebusan ayam/air rebusan daging




Cara-cara:


1)Basuhkan beras  dan masukkan dalam periuk. Isi air sehingga 3/4 penuh.
Bagi ibu yang rajin, beras ni actually boleh di sangai sikit and blend sampai macam tepung gitu. So bile nak masak,cedok je and campur dengan air..tapi i tak berapa nak rajin..hehe.
2)Serai dipotong 2 dan di titikkan..Halia di buang kulit dan jangan hiris! masuk je besar2 halia tu. Sebab nanti senang nak asingkan bila nak blend bubur  nanti..takdela terkial-kial nak selak2 bubur tu..pehtu takdela confuse " ni kentang ke halia? halia ke kentang?"



3)lepas tu masukkan air rebusan ayam yang dah siap beku tu..and masaklah semua di atas stove sehingga mendidih sementara kita nak prepare sayur-sayuran dan ayam
4)isi ayam dihiris nipis supaya senang nak blend nanti.


5)kentang dan carrot dibuang kulit and dihiris nipis macam nak buat potato chip gitu. Sebab ape? sebab bile potong nipis, luas permukaan yang besar akan membuatkan potato dan carrot cepat masak.Tak sampai setengah jam je mek...lembut gitu..
6)Sayur bayam mestilah dibasuh bersih-bersih..sebab takut berpasir..i suke buang sikit batang yang besar-besar..tinggal daun and batang kecik-kecik je..maklumla..malas nak buang gam dekat batang bayam tuh.
7)Masukkan potato dan kentang dahulu bile nampak air rebusan nasi tadi dah mule mendidih..Kacau kacau dan kacau
8)Bile kentang dah empuk..masukkan isi ayam...Kacau lagi sehingga sebati. Kenapa tak masuk isi ayam awal2? Sebabnye nanti overcook isi ayam tu.. kalau die overcook, nanti isi ayam akan keras and bile blend, die akan rasa berpasir! baby pun macam ala-ala nak tersedak.


9)Bile dah masak..dah mushyyy cantik bubur tu... masukkan sayur bayam tadi and terus tutup api. Panas bubur tadi dah cukup untuk melembutkan sayur bayam tu.



10)Prepare bekas-bekas comel..Imran sekali makan dalam 4oz-5oz..Saya suke gunekan bekas the first year take and toss. Comel sangat warna warni! Ada tupperware ikea..bekas 2oz and ada bekas baby bullet. Tak kesahlah ape-ape bekas pun janji BPA free.






11)Blend gunekan ape2 jenis blender. Saya gunakan avent blender. Senang dan mudah! Walaupun bising ya rabbi.



12)Masukkan dalam bekas dan terus bekukan. Siap!

imran suke!



You Might Also Like

37 comments

  1. Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
    Kami memberikan promosi sempena Maal Hijrah bagi Buku Resepi Bayi, Kanak-Kanak & Keluarga Volume 1 & Volume 2 dengan hanya RM 50.00 sahaja dan PERCUMA pengeposan.

    2 buku ISTIMEWA tambahan juga akan kami berikan kepada anda iaitu 'Junior Chef Cookbook dan Panduan Pemakanan Praktikal untuk Keluarga.

    Jom dapatkan segera!
    SMS/WhatsApp : 012 - 957 9131

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  2. Kak mana akk order kerusi baby tu.. Pm tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat instagram la..cube search #bumboseat

      Delete
    2. akak potato dan kentang bukan sama kah??😂😂😂😂

      Delete
    3. Kahkahkah..tahun 2020 baru perasan typo.kahkah..maafkan sis..hahahs

      Delete
  3. bubur frozen, bila cairkan rasa & tekstur dia sama x mcm masak fresh?

    ReplyDelete
  4. Kalau bekukan boleh simpan berapa lama? Macam mana nak hantar ke pengasuh?

    ReplyDelete
  5. macam mana puan panaskan bubur tu ye?

    ReplyDelete
  6. bila baby ready nak makan..mcm mana ye panaskan bubur tu?

    ReplyDelete
  7. bila baby ready nak makan..mcm mana ye panaskan bubur tu?

    ReplyDelete
  8. Kalau makanan frozen ni mcmane kaedah dia ye nak cairkan dan bagi mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh reheat dlm microwave atau masak balik dlm periuk atas stove..buh air sikit kalau rase pekat.

      Delete
  9. salam. boleh double boil atau masuk dalam microwave pon bole.

    ReplyDelete
  10. Knape halia dan serai masak skali ye sis?tujuan die ap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bagi wangi bau bubur tu semerbak..baby suke. tapi bile nak blend nanti kene asingkan serai and halia tu. lagi satu halia tu nnti bole buang angin.

      Delete
  11. nak ty..selalu bubur nie akan bertahan berapa lama?

    ReplyDelete
  12. salam sis. menu ni sesuai utk baby 6-7 bln x??

    ReplyDelete
  13. aalam sis menu ni sesuai x utk baby 6-7 bln??

    ReplyDelete
  14. salam sis menu ni sesuai x utk baby 6-7 bln??

    ReplyDelete
  15. salam sis baby 6 bulan boleh mkn bubur ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..selalu kalau 6 bulan disarankan bg puree buah dulu..tp anak sy xsuke pure buah2 ni..die nak bubur nasi jugak :)

      Delete
  16. bayi 6 bulan boleh guna resepi ni

    ReplyDelete
  17. Salam sis.. Bb 6m blh mkn bbur ni kan.. Xde alahan ke dgn bb sis? Bb sy pun x brp suka mkn puree buah..

    ReplyDelete
  18. Salam sis.. Bb 6m blh mkn bbur ni kan.. Xde alahan ke dgn bb sis? Bb sy pun x brp suka mkn puree buah..

    ReplyDelete
  19. Salam sis.. Bb 6m blh mkn bbur ni kan.. Xde alahan ke dgn bb sis? Bb sy pun x brp suka mkn puree buah..

    ReplyDelete
  20. sis bubur macam ni kalau kita frozen boleh tahan berapa lama ye sis? selama ni sye masak bubur tiap hari. taktau pulak boley reheat.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya buat utk seminggu2 je. saya tak sempat nak masak hari2. huhu.. ok je reheat. anak suke je makan. dah besor pon sekarang. kekeke.

      Delete
  21. bubur ni bole tahan brapa lama dlm deep freezer?

    ReplyDelete
  22. Sllunya blh than 3bln klo xslah dlm peti sjuk beku...tpi xsmpai 1bln msti clear pnya😁 sbb kan dh tlis stock utk 1mggu...😊

    ReplyDelete
  23. Terima kasih untuk resepi ni..boleh cuba.. jmput singgah ke blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete
  24. bubur ni selalu sy buat utk seminggu je..tapi kadang2 3 har dah licin si bulat makan.

    ReplyDelete
  25. Hari pertamA dia makan bubur nasi kosong ke atau terus beri campur begini ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. first try puree buah. bg pisang,epal mcm tu la. tp die xsuke sgt. tuh yg buat bubur nasik buh ayam. tp kne blend halus betul la. Ok je die makan.

      Delete
  26. Salam sis... mohon share ye

    ReplyDelete
  27. terima kasih atas perkongsian...takkk sabarr tnggu anak 6 bulan nk bg makan...

    ReplyDelete
  28. Puan,kalau simpan dalam chiller tahan berapa lama ye? Masak bubur malam dan guna untuk esok,boleh ke? Terima kasih

    ReplyDelete

I read:

Makeup geek