INDEMNITY INSURANCE UNTUK DOKTOR KERAJAAN, DOKTOR GP DAN DOKTOR LOCUM

2:36 PM

Asslammualaikum,

Hari ni terpanggil untuk bercerita tentang indemnity insurance untuk para doktor. Alhamdulillah aku dah selamat ambil. Senang amat nak apply nye.

Kenapa nak kena ambil indemnity insurance?
Oklah, medical negligence ni kadang-kadang kite tak harap ianya terjadi. Tapi zaman hari ni manusia tak lari dari saman menyaman. It's a real world that we live in. The one who sacrifice to treat patient yang balik kene saman. Tapi mungkin ianya benar salah doktor jugak. Wallahualam.. So, para doktor kena lah bersiap segia.

Bagi doktor kerajaan yang tidak melakukan lokum, kalau kena saman tak silap aku la, kerajaan akan bayarkan certain amount, if banyak sgt, gaji kena potong. If doktor kerajaan nak buat locum, seperti kata kawan aku, ianya mengikut bilangan klinik yang dorang gi wat locum tu. Wallahualam. Part ni korang kena clarify dengan orang insurance sendiri.

Bagi doktor GP/swasta korang mesti kena ada indemnity insurance. Terutama kalau korang adalah person incharge clinic tu. Any kesalahan yang doktor locum buat pun akan di cover.

Amount insurance yang dicover bergantung kepada kepakaran dan sektor pekerjaan korang. Ada yang mahal ade yg murah. Insurance ni bayar setahun sekali je. Contoh mcm GP bayar rm1k untuk coverage 1million. Kalau doktor kerajaan yang buat locum, harganya rm750/year untuk coverage 1 million.


Macam I, I applied under JLT sebab mudah. Payment pun boleh pay melalui online transfer/credit card dengan menggunakan Jompay je. Mudah sangat la. 

So kalau korang berminat nak apply drop your email, and I will share their contacts. Nak cerita lebih-lebih kang takut confidential pulak. Apapun saya doakan rakan-rakan sekalian cuma bayar tapi tak kenalah isu saman menyaman ni ye. Aminn...

You Might Also Like

0 comments

Makeup geek