Make up tutorial: simple dolly eyes

3:01 AM

Salam all..

Ok,so hari ni ML nak buat make up tutorial simple dolly eyes.ML suke make up ni,sebb tak heavy.Make up ni sesuai dipakai time nak pergi shopping or nak hang out dengan kawan-kawan sebab make up ni simple tapi cute.Kalau nak buat everyday punya make up pun boleh sebab sangat mudah. OK,jom make up!

Before mulakan make up,
-sapu moisturizer
-sapu foundation & concealer


Sapu kan urban decay eye primer potion,di kelopak mata dan sekeliling mata.


 

Sapukan nipis white glittery eye shadow sebagai highlight.


Sapukan eyeliner.(maybelline gel eyeliner in black)
Ok,part eyeliner ni,terserah korang..kalau suke yang simple,buat macam straight line macam ni je.
Tapi ML nak nampak dramatic sikit,
So
.
.
.
.
I choose cat eye style =)


Untuk nak memudahkan korang buat cat eye line ni,
korang perlu outline kan ataupun senang cakap,korang lakar kan (BM tahap dewa dah keluar dah ni~hahaha) segitiga kecik di bahagian tepi alis mata.
Kemudian,sapukan eyeliner dalam kawasan segitiga tu tadi.


Sambungkan eyeliner tadi dengan eyeliner di bahagian bawah pula.
Tapi eyeliner bawah ni,just draw half line jek.
Sebab half lagi,kita akan gunakan white eyeliner.


Ok,jangan tekejut, ni bukan nak suruh cucuk biji mata.Hehehehe..
Sapukan eyeliner (guna pencil eyeliner) pada tightline atau pun garisan bawah bulu mata.
Ni adalah untuk memberikan kesan yang lebih gelap dan mata menjadi lebih bold.


Sapukan white eyeliner di waterline bahagian bawah mata.

Curl your lashes and sapukan mascara (optional,kalau suke boleh la pakai,xsuke xpayah ^__^)
Kemudian kemaskan make up dengan bedak muka dan light pink lipgloss.

.
.
.
.
OK,dah siap!
P/s: ML tak reti SELCA (self cam),seriously!hhuhuhu..
So,jangan gelak tau.
Ni la hasilnya =)




Buat2 blur..gambar ni di kutuk dasyat oleh encik tunang.Kikiki~
Pe salahnye kan?Sekali sekale nak buat2 blur kan?
=P


Close up simple dolly eyes.

ML harap make up simple dolly eyes ni dapat membantu korang.
Tak banyak barang make up yang digunakan.
Basically ML just guna satu white eyeshadow and dua eyeliner (hitam dan putih)
Mascara tu optional je.
Kalau siapa2 yang suke guna fake lashes,memang boleh emphasizekan lagi bahagian mata untuk nampak lebih dolly.So,ikut kreativiti dan keselesaan masing-masing.

I really love this look.Cepat dan best =)

You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek