How to deco a barbie cake

11:00 AM

Assalammualaikum..






Hye everyone..I probably should be sleeping right now.Yeah it's 12.53 am. Well, it's for my auto publish entry after all..Nanti takde pulak orang datang jenguk ML kan? Hehehe...

Hari ni ML nak kongsi gamba barbie cake yang ML hiaskan untuk birthday my lovely roomate yani on May this year. So,i teamed up wif Atiqah. Atiqah was the one who preparing the cake. Credit to her, while i was the one who in charge in decorating the cakes. There were two cakes by the way..One for yani and one for fikri my classmate. Oh ye,kalau korang nak tahu, mereka berdua lahir pada hari yang sama dan mempunya nama ayah yang sama! Tapi bukan adik beradik. Menarik kan? =D

We were using 2 kinds of cake: chocolate cake for the Barbie's skirt and marble cake for the base.  The marble cake was not so fluffy tapi kawan-kawan ML makan dengan rakusnya sebab dorang ni memang pantang nampak cake. Memang stok kuat makan!


Ok, jom tengok macam mana ML nak deco cake ni =)

P/S: please ignore dapur yang bersepah. Kelam kabut buat sebab da nak 12.00 am! Plus Fikri ajak pergi birthday party dia jugak. It was a lil bit mess =P


1st, go and google any barbie cake, find a wedding dress design. 
I just sketched bodo-bodo je wedding dress. 
Lukisan xlawa =P 




2nd, prepare your cake and cream cake mengikut warna baju barbie yang korang nak. Any cake will do.
Make sure satu cake di masak dalam bekas segi empat sama or bulat yang besar sebagai base
dan satu lagi cake di masak dalam bekas berbentuk kubah/mangkuk untuk Barbie's skirt.

Tak lupa juga, anak patung barbie. ML cuba cari barbie yang besar, tapi tak ada yang cantik dekat mall Ashan tu. So, ML beli barbie yang katek. Hihi..



Letakkan cake yang berbentuk kubah itu di atas base..
Sapukan cream. Cara mudah untuk meratakan cream adalah dengan menggunakan kertas. Ade banyak video di youtube. Tapi memang agak makan masa nak ratakan dengan rapi =)




Kemudian, letakkan barbie di tengah-tengah cake. Kalau barbie korang tinggi, buat lubang kecil di tengah-tengah cake tu,then masukkan barbie. Di sebabkan barbie ML ni sangatlah rendah, maka ML cucuk je dekat tengah-tengah cake tu. Nampak la tinggi sikit.=P

Lepas, tu mula la menghias skirt Barbie tersebut dengan menggunakan piping bag mengikut creativity.



Boleh la buat rumput rumpai kalau korang nak =)

Amacam, ada skill tak? Hehe~



Tara!!! dah siap pun barbie cake ML ^__^



Ni pula chocolate cake untuk fikri yang ML hias express.  
ML namakan square cake!=)



So,let me know which cake do you prefer the most?
Barbie cake or simple square cake?

Tata.








You Might Also Like

0 comments