Make up tutorial-Nicole Kara

1:49 PM

Salam all..(entry ini ditulis semalam)

ML dah baik selsema hari ni.Exam pun dah habis siang tadi.Esok dah mule cycle baru!Yeayyy!So,malam ni ML nak relax-relax main make up.Asyik main masak-masak jek kan.Make up lah pulak.Hehe..Actually make up ni ML nak tiru style Nicole K.A.R.A dalam MV jumping (Japanese version). Hajat hati nak tiru jadi korean,tapi last-last nampak macam arab pun ade.Huhuhu..Layan lah kan..Bukan nye kene bayar pun~




Sebelum tu,jom layan MV K.A.R.A jumping.^__^




(klik utk besarkan)

Ini adalah warna-warna yang ML gunekan

-white(glitter) #3
-silver (glitter) #2
-black (matte) #1
-cream (glitter) #4
-light yellow (glitter) #5
-brown (matte) #6

As usual,before start make up, jangan lupe:

  • basuh muka
  • pakai contact lense (dalam entry ni,ML pakai last sekali,jangan tiru perangai ku yg pelupe ini.hehe)
  • sapu moisturizer di seluruh muke dan leher
  • sapu foundation di seluruh muke & leher (bagi yg free hair)
  • sapukan concealer pada bahagian2 tertentu (any redness,jerawat,tepi hidung & corner bibir)
  • Kemudian,boleh la mule make up mata =)



Mula-mula,sapukan eye primer pada seluruh kelopak mata.If tak de pon tak pe.
(urban decay eye primer potion)





Kemudian, sapukan white glitter #3 as a highlight dan nampak mata lebih besar



Pada kawasan yang ML mark ni, sapukan eyeshadow warna brown matte #6






Ikut garisan kuning di atas,sapukan warna black matte #1 dengan menggunakan berus yang bermata kecik.
Kalau tak de berus,gune eyeliner pun boleh.






According to the area yang ML mark kan dengan warna kuning ni,sapukan warna hitam matte # 1 juga.


Kemudian,blend kan warne tersebut perlahan-lahan ikut line kuning tu tadi.
Kalau tak nanti,akan jadi terlalu gelap.



After blending.



Pada kawasan yang dibulatkan tu,sapukan warne cream dan light yellow glitter






Then, ratakan pada seluruh kelopak mata.Sebab kite nak lightkan warna brown pada bahagian tersebut.
Keep on blending sampai la warna semua rata.






Tarik sedikit bucu mata, supaya memudahkan proses sapuan eye liner di bahagian kelopak mata atas

(Maybelline gel eye liner)


Sapukan betul-betul pada alis mata.



Sapukan eyeliner berwarne hitam di bahagian bawah mata.Lebihkan sedikit intensity nye,because this make up we emphasize more at the eye part.

(Yves Rocher 3 in 1 crayon pencil eye liner)


Curl your lashes and apply mascara

(Shu eumura eyelash curler & Maybelline Volume express mascara)

Tunggu sekejap till mascara kering, then curl kan eye lash lagi sekali, utk menampakkan hasil yang lebih dramatik (cewaahhh~hihihi)


Sapukan sedikit vaseline pada bawah mata,kemudian dap kan warna eyeshadow silver glitter #2 dengan menggunakan cotton bud.Ratakan.
Kalau korang suke nampak silver bawah mata macam ni,biarkan je.Tapi ML,just nak make it as a highlight,so ML blend kan warna silver ni sampai betul2 pudar.



Ramai yang kate,lepas make up muke dorang akan comot.Yes.memang betul pon comot.

So cara nya ialah:
-Sebelum sapu eyeshadow, ketuk2 sikit berus tu,utk buang lebihan make up
-Lepas da habis mekap mata,sapukan bedak dengan amount yang lebih sedikit di bawah mata, kemudian wipe kan.So,bedak tu nanti akan memerangkap sisa-sisa eye shadow yang jatuh dekat pipi kite.


Inilah hasilnye..


Lepas siap make up mata. Boleh sapu compact powder.
Kalau ade mineral powder lagi better.



Tak rasa macam arabic ke?Kalau pakai jubah or abaya hitam mesti cun kan?Huhuhu..
Okla selamat mencube^^

P/s: Oh yes my darling, i do appreciate every comment from you guys.Beauty is in the eye of the beholder.
Beauty and make up are just too subjective.I know that natural is always the best.I myself,usually never put on so much make up every day.=)












You Might Also Like

0 comments