Make up tutorial : Luxurious blue smokey eye make up for mono lid (mata sepet).

1:10 AM

Salam all..

I have a nice weekend!!Hehe..Semalam,ML masak fruit custard tart and kek batik.Malam pulak ML pergi tengok show cirque du soleil (CORTEO).I loved it! ML akan wat entry pasal my brilliant experience that day,from cooking till the circus,okies?but today...ML nak menunaikan (cewahh~),request dari my friend ,ellia and the nurul. They asked me about how to make up if they have sepet eyes (mono lid)??.ML pun tak ada experience sangat make up mata sepet sebab mata ML tak sepet.hehe..

So,ML cari-cari kawan ML yang mata sepet.I have A LOT kawan yang mata sepet rupenye!Hihihi..So,i pick the cutest Diana a.k.a Shappy!I called her shappy. Shappy is her nickname. Most of us have our own nickname.So do I..Mine is dod or dodod~Basically if guys heard my friends screamed "dodod" in my videos,dorang tengah panggil ML lah tu.Hehe..(don't laugh! i bite u!)

Selalu,masalah time make up mono lid ni ialah macam mana nak bagi mata nampak besar.Antara benda yang korang boleh buat ialah:

-Pakai contact lense berwarna
-guna eyelid tape untuk mendapatkan effect double eyelid
-Pakai false eyelashes. (tp diingatkan,false eyelashes adelah haram ye darling)
-make yg boleh memberikan effect mata lebih besar =)


Ok,jom kite tengok cara-cara make up luxurious blue smokey eye make up.


Warna-warna yang ML guankan:

Black (matte) -#no. 1
White (glitter) - # no.2
Plum purple (matte)- #no.3

Turquoise (glitter)-# no.4
Turquoise blue (matte) -# no.5

Macam biasa,before start make up,pakai moisturizer and sapukan foundation.Then,bolehla kite start make up mata.


After sapu foundation..


Sapukan urban decay eye primer potion di seluruh bahagian mata


Follow garisan merah ni,and sapukan warna hitam (matte) no#1.


Jangan risau,nanti kite akan blend warne hitam ni =)



Sapukan warna biru turquoise (glitter) no# 4 dekat area garisan merah di atas.


Then,sapu kan warna biru turquoise (matte) #no.5

Blendkan warna hitam dan biru tadi..



Blend blend blend dan blend sampaila macam ni..



Dekat area ni, dab kan sedikit warna purple plum (matte ) #no. 3 dan juge sedikit warna hitam matte.
Blendkan kedua2 warne tu tadi dalam area tersebut.



Dekat area ni pulak,sapukan warne white giltter #no.2







Dekat garisan yang bertanda kuning ni,sapukan eyeliner 
ML gune Maybelline gel eyeliner



Sambungkan eyeliner atas dan bawah.


Dekat area kuning ni pulak,sapukan eyeliner berwarna putih glitter..Dan ratakan untuk highlight.


Sapukan eyeliner di bahagian waterline bawah.
Curlkan eye lashes dan sapukan mascara.

So, here it is!





Dah siap make up mata,

Finish ur make up dengan sapukan compact powder & your fav lipgloss =)


Thanx shappy sebab sudi jadik model!
hehehe~

So,selamat mencuba =D

























You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek