Aidilfitri terakhir di bumi Moscow...

5:11 AM

Assalammualaikum..

Lama betul rasanya xmenulis dekat blog ni.Sem baru dah mule,jadi sikit sebanyak tempias busy tu tak boleh lari.Bumi Moscow ni pun makin sejuk dari hari ke hari,buat mata ni asyik berat je lepas balik dari kelas.Hehe...

Tahun ni merupakan tahun ke 6 ML beraya di bumi Moscow,dan tahun ni jugalah adalah buat terakhir kalinya ML beraya diperantauan.Cukup 6tahun tak beraya bersama keluarga. Seperti biasa, hari raya disambut penuh meriah,walaupun xde sorang pun family members di sisi.hehehe...

Mungkin ramai yang tak tahu,orang Moscow puasa 29hari je!So,ML raya awal sehari la dari korang yang dekat Malaysia tu!Jangan jeles~=)...



Raya di Moscow jatuh pada 9 haribulan September.So,8 september tu last kitorang sama2 menjalankan ibadah solat terawikh berjemaah.Memang da jadi rutin tahunan,setiap kali Ramadhan kami akan solat terawikh berjemaah.Tahun ni kitorang dapat solat bersama-sama lebih kurang dalam 10hari je,sebb kitorg dapat puasa hampir 19-20hari di Malaysia.Kalau pikir2 balik,sedih sangat ML rasa,sebb ML tahu,mungkin lepas ni kitorang takkan dapat berjumpa lagi macam ni..Maklumla,semua pun ada hala tuju masing-masing lepas ni..

Hari raya ML selama beberapa tahun di sini xlengkap kalau tak ade juadah makanan hari raya.Hehe...ML pandai masak tau~sedap lagi you!So,lepas je solat terawikh,ML dan kawan2 memasak kat dapur sampaiii la pukul 1 pagi.Selesai je masak,kitorg pun mandi,gosok baju raya...pastu terusss tido..Ngantuk yang amat!Jom tengok preparation juadah raya ML!


kek lapis sarawak.kawan ML,kaka yang bawak.yummy!


udang galah utk masak gulai udang


Ayam goreng for ayam masak merah


rendang daging



got lots and lottss of food (xlarat ML nak describe).tapi yang makannye 6 orang je.hahaha..mmg perut cam jin,=P

Bangun je pagi2,lepas subuh tu,xtido da...hehehe...minum2 sket,lepas tu ML pun cepat2 pakai baju raya n make up.Lepas tu,ape lagi???Berwebcam la ngan tunang tersayang.hehehe....Lepas tu,ML call mak ML,mintak ampun mintak maaf sume la...macam korang buat jugak..hihi...


berwebcam dengan tunang tersayang =D
baju sama tu babe~hehe
Sayang..i love u sangat~Selamat hari raya dear=)



Bile sume da siap,pukul 8.30 je..kitorg satu rumah (8 orang,sorg lagi xberagama Islam) sume gi tahan teksi untuk pergi sembahyang raya di Malaysian Embassy yang terletak di Ulitsa Molfilmoskaya.Tak jauh dari rumah ML,ambil masa dalam 10-15minit kalau driver teksi tu bawak macam pelesit.hehehe...Tapi before pergi tu..kitorg sempat juge bergambar.=)


kaka,ML,yani,tika


yana,nadid,shappy,anna


Sampai je di embassy,macam biase la...solat raya.Solat raya kali ni,di imamkan oleh pakcik Manaf a.k.a Uncle Keris Mas.Alhamdulillah,semuanya berjalan lancar..


girls

boys

Khutbah

Ada banyak juadah yang disediakan oleh pihak embassy.Tapi mungkin disebabkan jumlah kitorg pun ramai,maka makanan sangatla cepat habis.ML makan sikit je,sebb dekat rumah tu banyakkkk makanan menanti..ML suke sangat makan!Nomm Nomm Nomm Nomm

Sebuk.Kakitangan embassy,menjamu student-student.


Licin.Nasi Beriani Kambing


Lauk pauk

Berebut


Theme colour utk 6th year student kali ni adelah TuRQUOISE!!!Hehehe...so,kitorg sumeeeee pakai turquoise.Memamng sakan kitorg bergambar dekat embassy.Jom layan gambar2 di embassy pulak..

before Solat raya,sempat posing.hehe

Anna


Muna and yani-bokeh.kiki

ML mmg xleyh jumpe pokok


Liyana

Housemate 202


Bersalaman

Kasut raya

Posing.i Loikee~



rabbit

Group 7

Group 6

Yeayyy~

Dahaga


i hate sunburn!

peace!

Gabungan Moscow Medical Academy and Russian Medical State University...da macam semut daaa~


Selesai je sesi ambil gamba di embassy,kalau ikutkan perancangan,kitorg nak keliling satu Moscow nek bas.Sebb tu mmg dah rutin raya budak 6th year.Tapi disebabkan,ade la due tiga ekor budak 6th year yang ponteng kelas and raya dekat Malaysia.Kitorg tangguhkan plan tu.So,sesi bergamba ramai2 tu nanti akan diadakan hari ahad nanti 19/9/2010...So,we changed our plan..and we went to the nearest park..iaitu Spartiv park yang terletak dekat je dengan hostel ML.Jom layan gamba ML di park!


Our beautiful Spartiv park

Rumput

Atikah

4 dara.co



pokokssss...




bleyh jadi model majalah x?kekeke...

Contact lense ku kering~..


our guys..

Ladiess..


Us....

Itulah kisah raya ML...Ade banyakkk lagi gamba..tapi kalau nak letak sume,mau hang page ni nanti.kekeke...So,how's ur raya?Hope everyhting will be much more wonderful and full with barakah.
This sunday,we gonna have a full raya photo session,again wif the same baju.hehehe...




Akhir kata,selamat menyambut hari raya Aidilfitri,maaf ML pohon sekiranya ade terkasar bahasa,terlanjur kata...Jangan simpan dalam hati ye.Sucikan yang keruh,ambil yang jernih.Sama-sama kita nikmati raya kali ni.
Sekian,Salam Lebaran dari ML...




You Might Also Like

27 comments

  1. Tengok gambar, macam best raya dekat Moscow ^^,

    ReplyDelete
  2. best mmg best..yg xbestnye xdpt duit raye je..hihi

    ReplyDelete
  3. cantik!!!! the pics and tuan empunya badan.....

    and i love ur kebaya!!!!

    ReplyDelete
  4. cantiknya ML ngan Baju raya kelas gitu hehehe^^,

    ReplyDelete
  5. seronoknya beraya kat Moscow kann

    anyway, cantik baju raya ML!

    ReplyDelete
  6. good experience,not many people can get this opportunitys....

    ReplyDelete
  7. sofia: mekaseyh.=)..selamath hari raya sofia=)

    tiha: mekaseyh tiha.selamat hari raya to tiha=)

    eqa:hehe...seronok mmg seronok,sebb masing2 xde family kan.Walaupun dapat cuti sehari je,mmg kitorg raya bermati-matian,sampai ade yang melecet kaki.kekeke...

    Baju raya tu mak ML yang buatkan.Mak ML ade bukak butik di Selayang.Kalau nak tempah baju,datang la~mak ML mmg pakar buat kebaya.hihi=)

    ReplyDelete
  8. nice with kebaya....like it very much..

    ReplyDelete
  9. canteknye baju raye ml. mmg semua pakat kaler biru ke? selamat hari raye ;)

    ReplyDelete
  10. mak ada butik??
    boleh usha butik mak ML kalau senang
    lagipun bukan jauh Selayang tu
    wah! boleh tempah kebaya kat ML nxt year :)

    ReplyDelete
  11. azhar: thanx..=)

    aisyaLalala: mekaseyh.Actually ML da xde idea nak buat baju fashion ape tahun ni.hihi..

    eqa:Yup..datang la..dialu2kan..hihi

    ReplyDelete
  12. cantek nyer ML nie.. nice baju... raya d sana besh ker

    ReplyDelete
  13. lawalawa sumee gmbr lawalawa heeeee ;)

    ReplyDelete
  14. wah, cepatnyer mase berlalu..daa abis moscow..daa nak bertunang...n mcm2 lagi...seems that everythings going on plan..wish u all the best..

    p/s skali ngk ade mcm nur kasih gak..tp sib baik kat moscow bukan sydney ..haha....

    http://www.yohanibrahim.com

    ReplyDelete
  15. salam pilothans.thanx for the doa.sye da selamat da jadi tunangan orang bulan lepas=)

    ReplyDelete
  16. ML!!
    u loookkk so gorrrrrgeous.wow
    cantiknya.baju,muka suma lah.
    Ramozan hayiti muborak bo'lsin!!

    ReplyDelete
  17. selamat hari raya..wahhh..memang sangat cantiklah...i suka tgk..very wow lah..heheh comel cantik.berseri..n semoga happy yer dah jadi tunangan org..

    ReplyDelete
  18. salam dear, hrp suzie xlmbt ucapkan selamat hari raya kt ML. wah ML cm model r.bju tu cm pngntin.i like vely much!hihi

    ReplyDelete
  19. best nya beraya kat luar negara. pengalaman tuu,

    new entri xD :
    TERINGAT

    ReplyDelete
  20. peeerrghh.....nice pic....
    raya in moscow...nice..
    Raya in blue...pun nice (baju kita sama kaler)
    Raya with lots of frens n food... sangat la nice...
    Awak kiut... tu yg plg nice skali... hehe

    Selamat hari raya~~~

    ReplyDelete
  21. sukanyeee tengok sis ML....senyum tu..manis je..dah la pandai bergambar....eeee..mcm nak picit pp je..

    ReplyDelete
  22. husna: hehe..hye husna,lame xdenga cite sal husna..^^

    intan: thanx!!sonok mmg sonok.sebb xde org berani dekat lepas da betunang.hihihi..

    suzie: selamat hari raye suzie!raye kan sebulan~hehe..baju cam pengantin ke?hihihi..ni baju men rembat jek kain.sebb da xtau nak beli yg mne lg.=)

    aira: best mmg best..tp jauh dr family kan..kalau ML study kat indon ke mane ke...mmg ML balik evry month.kiki..=P

    sudir: slmt hr ry

    nenek moden:adoii..jgn la picit pp ni..meletup kang.kekeke..

    ReplyDelete
  23. ML, u r perfect ^^
    pandai, cantik..sume pakej ad
    bertuah encik tunang..

    ReplyDelete
  24. hihi..thanx ira.ira ni puji melambung sgt..kembang ML,mau tekoyak kebaya ML.kekeke...Ml biase2 jek.ira pun comey gak,pandai buat kek plak tu!=)

    ReplyDelete
  25. hihi.xla.ira biase je..
    ML pandai masak
    lengkap ^^
    seronok tgk ML braya kat oversea
    tringin, tp blom ad rezeki =)

    ReplyDelete
  26. xpe..nnti ira nye turn pulak.mane tahu esok luse kan?=D

    ReplyDelete
  27. oh tidak! rndunye kat moscow! dkt umah sy di mosfilmoskaya!

    ReplyDelete