Recipe: Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting
1:40 PMAssalammualaikum..
Hari ni ML nak share recipe red velvet cake yang ML n tika buat untuk my rumet, Yani. Cake ni sangat cantik dan sedap. Sekejap je lesap, siap tuan rumah kene curi-curi simpan sikit untuk diri sendiri, sebab takut tak sempat nak rasa =). Resipi asal boleh tengok di SINI . ML akan update gambar birthday party my rumet. ML rasa ni la birthday party yang ada kek paling banyak. Okla, jom tengok resipi dan cara-cara membuat kek ni =)
Bahan-bahan (cake)
- 2 1/2 cawan (250 gram) tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu makan van houtan cocoa powder
- 1/2 cawan (113gram) butter dibiarkan pada suhu bilik
- 1 1/2 cawan (300gram) gula (dikisar)
- 2 biji telur
- 2 sudu teh vanilla extract
- 1 cawan (240ml) buttermilk @ 240ml susu segar di campur dengan 1 sudu lemon juice
- 4 sudu makan pewarna merah
- 1 sudu teh cuka
- 1 sudu teh baking soda
Bahan-bahan (cream cheese frosting):
- 227 gram cream cheese
- 227 gram Mascarpone cheese (ML skip mascarpone cheese sebab takde)
- 1 sudu teh vanilla extract
- 1 cawan (115gram) icing sugar
- 1 1/2 cawan cold heavy whipping cream (35-40% butterfat)- ML gune 38% butterfat
*Sedikit butter untuk di sapu pada round pan
*Parchment papaer/ kertas minyak
*Buah strawberry untuk hiasan
Cara-cara membuat:
- Panaskan oven pada suhu 175 C terlebih dahulu.
- ML menggunakan dua round pan untuk memudahkan proses layering cake ni nanti. Kalau korang ade 1 pan je pun boleh, after dah siap bakar nanti, korang perlu potong kek tu horizontally untuk bahagi kepada 2 bahagian.
- Sapukan butter pada permukaan dalam pan tadi. Potong kertas minyak bersesuaian dengan saiz pan dan alaskan.
- Pukul butter 1-2 minit dengan menggunakan mixer. Kemudian masukkan gula dan vanilla extract. Pukul sehingga fluffy.
- Masukkan sebiji telur terlebih dahulu dan pukul. Kemudian the next telur dan pukul sehingga kembang.
- Dalam measuring cup, whisk buttermilk dengan pewarna mengikut kepekatan warna yang korang suke. ML gunakan 4 sudu makan pewarna.
- Campurkan serbuk koko van houten ke dalam tepung, gaul rata dan bahagikan kepada 3 bahagian. Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk. Mulakan dan akhirkan dengan masukkan tepung.
- Dalam mangkuk yang kecil, campurkan baking powder dan cuka. Campuran ini yang akan mengembangkan kek kita nanti. Campuran ni nanti akan membuak-buak, dengan cepat masukkan kedalam adunan kek tadi, kacau dengan spatula/senduk dengan cepat dan tuangkan adunan ke dalam round pan sama rata.
- Bakar dalam oven selama 25-30minit pada suhu 175 C.
- Cucuk dengan garpu/penculik gigi. Bila dah masak. Sejukkan terlebih dahulu di luar selama 10 minit. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk, dan sejukkan selama 4 jam atau semalaman untuk memudahkan proses frosting nanti.
- ML buat dua adunan sebab nak kek nampak lebih tinggi.
Cara-cara untuk cream cheese frosting:
- Pukul cream cheese sehingga gebu. If ade mascarpone cheese, masukkan mascarpone cheese dan pukul.Masukkan vanilla extract dan gula. Continue pukul sehingga kembang.
- Dalam bekas berasingan pukul terlebih dahulu cream sehingga pekat. Kemudian masukkan sedikit-demi sedikit ke dalam adunan cream cheese tadi dan pukul sehingga pekat.
Hiasan:
- Bagi yang menggunakan 2 round pan, akan dapat 2 cake. Bagi yang menggukan satu pan, boleh la potong cake horizontally untuk dapatkan 2 layer cake. ML buat dua adunan, so ML ade 4 layer cake.
- Sapukan cream cheese frosting dan selang selikan dengan cake.
- Sapukan cream cheese frosting tadi di luar permukaan cake dan hiaskan dengan strawberry. ML sejukkan sebentar dalam peti sejuk untuk keraskan frosting.
- Bolehla dihidangkan pada para tetamu =)
SELAMAT MENCUBA
^_____^
0 comments