Tutorial: Simple make up for dinner and pengumuman utk privatekan blog.

6:16 PM



Assalammualaikum semua..




Hari ni ML nak share make up terakhir dengan korang semua. Coz tonight ML akan privatekan blog ni. I'm going to share with you on how to do this simple make up for dinner. I chose white-cream-browny look. 
Well,let's play safe!
Brown is the most wearable color no matter what is your skin tone and how old u are . The colour is so earthy and natural. So, make up ni sangat simple. Ianya sesuai bukan sahaja untuk dinner, tapi juga untuk everyday make up ke tempat kerja dan sebagainya. Make up tidak terlalu extreme dan tidak terlalu pale. Rase macam matured sikit bila make up macam ni. Hihi.

Okies, So, let's get started!

First, moisturize your face, apply foundation and concealer.

1) PRIME YOUR EYES (URBAN DECAY EYE PRIMER POTION)
Sapukan primer pada eyelid untuk membuatkan eyeshadow lebih tahan lama dan warna lebih terang.

Ok, ade yang tanya mana nak beli urban decay eye primer potion ni. Produk ni banyak di jual di Sephora. Tapi,ML tak tahu outlet Sephora di Malaysia. So, di sini ML sertakan link mak andam yang ade jual produk ni. Jangan risau, mak andam ni memang jual yang ori coz dia adalah make up artist yang hebat di Malaysia =)

Urban Decay-ian sham

ML dapat info dari sorang make up artist ni yang lagi 4 bulan Sephora akan buka di Bukit Bintang. So,bolehla korang beli dekat sana nanti =)



2)SAPUKAN CREAM GLITTERY COLOR EYESHADOW 



Cream eyeshadow (bawah)


 



3) APPLY BROWN MATTE COLOR EYESHADOW



OK,ML mix kan dua warna brown (kiri). 



 Mixed these 2 brown colors and pat it on your eyelid. Then, blend blend & blend..


Using the same colors, sapukan di bahagian lower half mata..

4)APPLY WHITE GLITTERY EYE SHADOW


white glittery eye shadow (atas)




Take some glittery white eyeshadow and pat it on your eyelid just at the same place like the cream one before this and blend it well.


Using the same white eyeshadow..sapukan di bahagian brow-bone dan blend kan dengan warna brown tadi.


5) APPLY YOUR FAV EYELINER 


Sapukan eyeliner di atas dan di bawah waterline..I'm using my maybelline gel eyeliner.

6)CURL YOUR LASHES & APPLY YOUR FAV MASCARA


Curl your lashes. ML gunakan Shu Uemura eyelash curler.

TIPS ON HOW TO APPLY MASCARA:

-Curl and hold it dalam 10 seconds.
-Then apply your fav mascara. 
So, here's the tricky part. Selalunye bulu mata korang akan clump/melekat-lekat. 


eyelash brush

-Sebelum sapu mascara, make sure korang sapukan lebihan mascara pada brush tu dekat tepi mulut botol mascara. Mean, brush mascara tu takde la comot dan bertepek-tepek dengan mascara ink. 
-Lepas da apply mascara. Kalau korang rasa still clumpy, ambil eyelash brush, and brushkan bulu mata korang slow-slow supaya ianya terpisah. Kalau nak jimat dari pergi beli eyelash brush ni, caranya mudah je, mascara-mascara lama yang ada tu, jangan buang berus mascara tu. Basuh bersih-bersih dan simpan. Berus tu pon boleh digunakan sebagai eyelash brush!
Bagi yang dah hebat apply mascara. Boleh la skip step ni.=)

-After several minutes, bile bulu mata korang dah kering, curl kan your lash lagi sekali untuk dapatkan bulu mata yang lebih melentik.

-Kalau korang jenis "MASCARA FREAK/HANTU MASCARA", kemana-mana pun pakai mascara, make sure untuk tukar mascara korang setiap tiga bulan untuk tujuan kebersihan dan kesihatan.=)


ML gunakan Maybelline the Falsies volume express Mascara.
Mascara ni memang best!




Did u see the curl?





7)Now, finish your make up with your fav compact powder, blusher, lipstick and lipgloss.

Korang boleh guna apa-apa sahaja brand yang ada di Malaysia. Tak kesah mahal or murah. 
The result will be the same =)


Laneige snow crystal powder.


Nude color lipstic from Natural collection in Apple blossom shade.



Combine dengan rosy pink lipgloss from natural collection
in Sherbet Fizz.


Beauty UK blusher in shade no.4



And you've done!
=)


TO ALL MY LOVELY READERS..

Ini adalah last make up tutorial yang ML akan share dengan korang publicly.. Malam ni,ikut waktu russia, ML akan privatekan blog ni. Email sume da cukup. Thanx sebab sudi tinggalkan email korang. Aldo agak berbelah bahagi coz jumlah email readers lebih dari 100. ML terpaksa berlaku adil. First come first serve. So, bye-bye sayang-sayangku semua. Jangan risau, ML still akan ke blog korang bila ada kelapangan.InsyaAllah. 
Salam=)

You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek