How to organize your make up stuffs?

11:00 AM

Assalammualaikum semua..



Hari ni ML nak share dengan korang cara macam mana nak susun alat-alat make up seperti make up brush,eyeliner and mascara tu sume la. Kite ni kan anak-anak dara yang ganas, bangun pagi pun tidak lah awal mane kan. So,kadang-kadang bile nak pergi jumpe kawan ke,nak pergi dating ke, haaaa...time tu la nak bangun lambat. So, alat-alat make up yang tidak tersusun, akan membuatkan hari korang lebih kelam kabut! Betul tak? Untuk mengelakkan bad hair day ni, kita kena pandai organize barang-barang kita walaupun di dalam kotak yang kecil. Jangan main sumbat je. Bile nak tarik keluar,semua bersepah!! Lepas tu bila jumpa buah hati,mula la tarik muka. Hehe. Ok, gurau je. 

So,ape tunggu lagi, let's get started!


Biasanya,ML akan masukkan dalam cawan atau bekas kecil. Tapi sebab fungsi setiap make up ni berbeza-beza, kadang-kadang susah nak cari walaupun sume benda ni ada dalam satu cawan/bakul.
So, ML nak tunjukkan cara macam mana nak susun alat-alat ni dalam bakul yang kecik ni.


Bakul ni ukurannye lebih kurang 9cm. 
(ML pun xtow ape f(x) gambar ni dengan pembaris. Hahaha~)
Just nak tunjuk bakul tu kecik je. Bakul kecik ni ML beli dekat IKEA. Ade dalam bentuk set. Tak silap ML boleh dapat dalam 3bakul per set.


So,ape yang korang perlukan,adelah kotak-kotak kecil macam ni.
ML gunakan kotak plaster and kotak breath right je. 
Actually ape2 kotak pun boleh,ikut saiz bekas yang korang gunakan.


Lipat sedikit bahagian kotak ni kedalam.


kemudian masukkan alat-alat make up mengikut fungsi.
ML bahagikan brush-brush kecik and dekat sini ade coloured eyeliner pencils.

Yang lagi satu plak,ML masukkan eyeliner yg warna hitam putih je.


Susun dalam raga tadi.Kemas-kemas.


Dah siap =)

Sekarang bekas ni lebih organize,dan takdela pening kepale nak cari barang-barang dalam raga ni.


Selamat mencuba! =)





You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek