Chocolate cake

11:00 AM

Salam semua..

ML nak share resipi chocolate cake.Usually ML dan kawan-kawan akan guna resipi ni samada nak buat cake or cupcake. If nak jadikan cupcake,just masukkan dalam cup dan bake. Simple! Rasanya?Sooo chocolaties! Believe me,the taste is soo good. Resipi ni dari Yani (my roomate), pakar buat cake chocolate ni! Sometimes, kawan-kawan lain akan belikan barang and mintak yani buatkan cake.=) 

Kenapa ML kata senang? Sebab,just masukkan bahan-bahan ni and mix it!
^___^

Bahan-Bahan (boleh dpt 2 cake):

3 cawan tepung gandum
3 cawan gula
1 1/2 kotak kecil chocolate powder = 150 gram chocolate powder
3 sudu teh baking powder
3 sudu teh baking soda
3 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1 1/2 cawan minyak masak
1 1/2 sudu teh vanilla essence
1/2 sudu teh garam
1 paket nescafe 3 in 1
1 1/2 cawan air panas
1 sudu teh coklat emulco

P/S: sudu teh tu yang kecik tu tau!

Cara-cara:

Tak ada step yang spesific. Masukkan bahan dan mix menggunakan mixer!
Sapukan loyang dengan butter and tuangkan adunan tadi.
Panaskan oven terlebih dahulu dalam 5minit.
Then,masukkan adunan tadi dan bakar pada suhu 175 C,selama 30-35minit.

Untuk hiasan:

Ikut creativity, kalau just nak chocolate topping, melt the choc using double boiler technique OR just amek coklat bar tu,masukkan dalam periuk and tambahkan sedikit susu segar. 
Masukkan susu tu sedikit demi sedikit,and kacau sehingga mencapai kepekatan yang sesuai. Bila da siap,cepat-cepat tuangkan ke atas cake perlahan-lahan.

Sejukkan dahulu. Bila da sejuk,barulah hias.
Okies..for fondant recipe and simple buttercream..sila klik SINI ye..=)


  
Cake for bday boy-shahrin


jualan cupcake~Grrr..tobat tak larat nak wat da =P


Bday cake for anna=)


Tak ingat da cake untuk sape. XD


Cake menyambut senior 6th year Kelab Umno Moscow.
ML tak daftar pon.Makhluk paling malas nak berpesatuan! =D



Cake untuk Dato' Ambassador actually. Tapi die takde.Last-last di makan dengan rakusnye oleh budak-budak MSMU. 4 cake licin! Gile..gile..habis bee bee comel tu sume di makan~
Cake by yani, deco by ML.


Bee debab!







Kalau ada sebarang pertanyaan, tanya je ye.Jangan malu-malu. Ada masa,ML akan jawab insyaAllah =)



KALAU KORANG RASE HAPPY TGK CAKE NI, LET ME KNOW BY LEAVING A COMMENT BELOW.
SELAMAT MENCUBA 
^__^

You Might Also Like

0 comments