Make up tutorial: New year soft pink smokey look

8:08 PM

Assalammualaikum semua..

Fuhhh..pack jadual ML hari ni. Pagi dengar ceramah sesi ke-2 dari Dr.Munawwar. Banyak pengalaman dan amanat beliau sampaikan. Terima kasih doktor=). Balik je, kelam kabut tukar cadar, lipat kain, basuh pinggan, basuh make up brushes and compile & kemas segala notes sem ni. Home work usrah tak buat lagi,kene revise balik 25 hadis..Huhuhu..Nak relax kan kepale otak kejap n siapkan entry make up yang dah terkubur lama tak buat-buat. Hehe..



Ok,jadi hari ni ML nak ajar cara make up soft pink smokey look ni. Suka tak? Nampak sweet kan?


credit: google

ML akan bg instruction mana nak sapu eyeshadow mengikut numbering di atas.





1st, sapukan moisturizer, foundation pada muka. Conceal kan bekas-bekas jerawat di muka atau any redness dengan menggunakan concealer. Kemudian,sapukan eye primer di kelopak mata (no.1 & 2)




Kemudian sapukan eyeshadow yang berwarna matte hot pink di bahagian kelopak mata seperti di atas.

TIPS-Ok,satu benda ML nak ingatkan, ramai gurls di luar sana yang suka sangat guna pink eyeshadow. Tapi dorang tidak tahu bahaya menggunakan pink eye shadow ni. Warna pink eyeshadow tidak boleh digunakan berlebihan atau bersendirian,mean kene gabungkan dengan warna lain yang lebih gelap. Ini kerana warna pink eyeshadow selalunya akan membuatkan mata korang nampak bengkak dan pelik.So,berhati-hati bila menggunakan pink eye shadow.


Untuk make up ni,ML nak nampak ianya lebih smokey. Jadi,ML gabungkan dengan eyeshadow matte black di bahagian nombor 3. Kemudian ML just drag kan eyeshadow hitam tadi menggunakan brush dari tepi ke tengah tetapi tidak mengganggu ruang eyeshadow pink tadi.


Kemudian ML just keep blending warna hitam tadi sehingga ianya lebih smooth.


Dab kan sedikit shimmery bright pink eye shadow di kelopak mata. 


Sapukan shimmery white eyeshadow di bahagian kelopak mata no. 1 (atas) dan blend kan warna tersebut dengan warna hitam tadi,supaya nampak lebih soft.




Sapukan eyeliner di bahagian atas dan half di bahagian bawah.



Sapukan white eye liner di corner mata.



Dan sapukan white shimmery eyeliner di waterline bahagian bawah (no.5)



Curl your lashes dan sapukan mascara. After several minutes, curl again your lashes.



Finish.




Final looks.=)



Kemudian boleh la sapu bedak dan apply ur fav lipgloss.
ML tak guna blusher, because i think there's too much pink! So, i just leave my neutral colour cheek.=)




Hope you like this make up n selamat mencube =D

Let me know if you like this look.

Tata=)

You Might Also Like

0 comments