The super cool artistic Dostoevsky metro station ^__^

8:18 AM

Salam all..

Semalam ML da mula pergi kelas macam biasa.Alhamdulillah nothing abnormal. Semua berjalan macam biasa. Hari ni ML nak kongsi gambar my last TB (tuberculosis) class. Kelas TB antara cycle terpanjang dalam 6th year ni iaitu 2 minggu. Hehe..Tapi everyday memang focus sakit TB je. Ade lebih kurang 3-4 cikgu kot yang ajar TB kali ni. Cycle TB ni cycle denga lecture je,tapi sebab lebih kurang 3-4 group,so boleh discuz ngan doktor la. Kelas ni terletak dekat dengan metro station Dostoevsky.Kalau korang ingat entry pasal cycle TB ni,ML pernah kata yang ML sukeeee sangat dengan metro station ni sebab cantik =)
So,jom layan gambar ^^


Ini antara cikgu kitorang yang bg lecture. Last class hari tu die yang jaga time exam. 
Cikgu ni adalah cikgu yang paling menarik di muka bumi.Sebab bile die da penat nak baca, dia bukak slide show suruh kitorg sendiri yang baca kuat2 one by one. Menarik kan? (O.o)~


Ini pulak adalah Mariinsky Hospital in Moscow, Dostoyevsky's birthplace. Hospital ni sebelah hospital TB. Maybe sebab tu kot nama metro station yang berdekatan tu Dostoevsky.hehe




Mariinsky Hospital in Moscow, Dostoyevsky's birthplace



Ini pulak adalah Red Army theater yang unik. Besar gileeeeee bangunan ni. Sakit kepale nak dongak.=)


Red Army Theater


Ignore my sleepy face.huhu..

Ok,sekarang kita nak masuk entrance to Dostoevsky metro station.
Station ni antara station yang baru di buka.Sebab tu ianya masih cantik dan nampak sangat grand compare to other metro station yang nampak sedih,malap dan tak berseri. Sistem metro dekat sini kebanyakkannye adalah sistem bawah tanah macam komuter. Tapi metro sini sangat cantik kalau nak compare dengan komuter Msia yang hanya cantik di KL central.Metro Moscow jugak sangat laju.Tak sampai 2-3minit sampai keretapi baru and keratapi nye sangatlah panjang. Metro adalah antara pengangkutan awam utama di sini. Dekat metro jugak ada banyak orang suke terjun bunuh diri.

Metro ni dibina dah lama,tapi sebab tak cukup budget maka pembinaannya ditangguhkan. Kemudian certain mural di dinding metro ini di kutuk hebat dan sekali lagi menyebabkan pembukaan metro di tangguhkan kerana mural-mural tersebut mengandungi unsur violence (homicide dan suicide). Tapi ML tak amek kesah sume tu sebab metro ni cantik.=P
Ok,jom masuk dalam~
.
.
.
.
.


Escalator yang cantik. Macam KLIA babe~


Ok,ini adalah portrait Fyodor Dostoeyevsky.
Dia ni pengamal existentialism. Kalau korang nak baca lebih lanjut,boleh la google.
ML sangat kagum dengan metro station ni,sebab kalau korang tengok portrait ni ianya di buat dari batu marmar yang berlainan warna dan saiz yang dipotong dan di susun membentuk wajah Dostoeyevsky. 
Seni kan? 


Metro ni agak tak busy sebab ni station baru dan tak ada train interchange dekat station ni. Kalau yang boleh interchange keretapi dari line lain ke line tu memang busy dan sesak dengan orang ramai. So,that's another reason y i love this station =D

Semua metro dekat sini mostly ada kiri dan kanan. So,ada dua keretapi yang boleh masuk melalui arah berlainan. Ade satu or certain station je yang ada sampai 4 keretapi boleh masuk.Huhu..tapi metro station tu xcantik,so ML takmo cerita =P


Bukan wajah dostoevsky je yang di susun dengan marmar. Tapi ada banyak mural lain dalam station metro ni yang menggunakan kesenian yang sama. Mural-mural ni menunjukkan fahaman si dostoevsky tak silap ML. Gabungan warna marmar hitam putih dan kelabu. Memang detail.  
Hebat betul lah!Thumbs up!!


Kalau dapat tengok dekat-dekat, korang boleh sentuh marmar yang dicarve tu. 
Okla,time ni camera cik pipah pun dah habis battery and ML nak naik metro ke hostel.


So,let me know what do you think about Dostoevsky station?
See you guys later
=)





You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek