Madurodam the miniature city,Netherlands

6:43 PM

Salam semua.

Hari ni ML nak bawak korang semua jalan-jalan ke Madurodam city,Netherlands. Trip to Madurodam ni sebenarnya tidak dirancang dari awal and actually tak masuk dalam plan lansung pon kerana ML dan kawan-kawan hanya tahu kewujudan the miniature ni dari iklan seewaktu kami bercuti di Amsterdam. Kami spent masa dekat bumi Belanda ni agak lama sampai kami dah tak tahu nak jalan ke mana. Jadi,hari terakhir tu,ML,Atiqah,Yani,Murni,Kaka dan Judin decide nak pergi Madurodam City ni manakala Ili,Ammar dan Shahrin sambung tour Amsterdam City je.So,kire group pecah dua la..

Madurodam city ialah sebuah tempat miniature city yang terletak di ScheveningenThe Hague, Netherlands. Ini merupakan "model kecil" kepada bandar Dutch. Jadi semua bangunan-bangunan disini,kecil-kecil belaka dan sangat comel. Madurodam city ni adalah inspirasi dari Storybook land. Ia di bina sejak tahun 1952 lagi dan mendapat kunjungan lebih 10 million pengunjung.

Madurodam city antara kenangan paling best sepanjang ML buat europe tour.Selalunya ML just dapat masuk museum dan melihat bangunan-bangunan bersejarah tetapi Madurodam city berbeza,ianya unik, menarik dan sekaligus memberi idea apa yang ada di dalam bumi Belanda ni.ML rasa "besar" sekejap time dekat sini.Seriously rasa macam giant.Hehehe.Tak percaya??JOM kite tengok..



Entrance to madurodam city

Madurodam city ni dibahagi kepada dua bahagian iaitu:
-Architecture route
-Water route


The view inside Madurodam City bila mula-mula masuk


George Maduro's birthplace,Curacao


St.John Basilica Gothic Building



St John Basilica
Time ML masuk tu awal pagi,so takde orang jaga,maka tangan ML ni gatal la pegang sana sini.Hahaha..
Memang budak-budak.


ML & Kaka




Rijsk Museum


Orang kecik buat cheese =D


Cheese Market


Fun Fair

Apa yang menariknya disini, segala fun fair rides, kereta, kereta api, cable car, kapal or kapal terbang semuanya boleh bergerak. =D


Binnenhof and the Knights' Hall, the political center of the Netherlands






Giant menyerang!!




Zaanse Schan



Concert Gebouw
kalau dekat Amsterdam,kitorang nye hotel belakang concert hall ni =)


ML & Concert Gebouw

 

Miniature of Dam Square,Amsterdam city



Giant menyerang miniature of Dam Square,Amsterdam city

 



The miniature of Amsterdam Airport Schiphol

 

Mumu yang nakal.Kekeke..

Seronok tengok kapal terbang bergerak =D

Betapa detailnye..sampai dalam airport pun di hias.


Stadium bola


Pelantar minyak 



Industrial


Harbour, Rotterdam


Railway station



Moving train..



Miniature of Head Office Nationale Nederlande,Rotterdam


 

Madurodam Beach 

 
The Canal



Hey!It's Sesame Street!!
Let's rock wif Elmo!




Elmo and d kid =)

Time ML pergi tu, ade bride and groom tengah buat photoshoot. She was so pretty in her wedding dress. Tak silap ML di Brussel ada lagi satu miniature yang mana menggabungkan semua bangunan-bangunan famous di dunia. ML tak masuk,sebab dah tutup and tak cukup masa. 

The miniature is a great place to visit. Other great places in Netherlands are Keukenhoff garden, which only opens in Spring and Zaanser Schan, where u can meet the 8 windmills. I didn't have the chance to visit Keukenhoff because it was closed during Summer. 

Netherlands is one of the best city I've ever been and i wish one day i could visit this country again maybe with my future kids (who knows kan?Hehe..).So,sampai di sini dulu ML bawa korang jalan-jalan. ML harap korang semua terhibur. InsyaAllah, kalau ada rezeki, ML doakan giliran korang semua pula melawat bumi Belanda ni. 


You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek