Paris -part 1: Disneyland Paris,France

8:55 PM

Salam all..

Okies...arini ML nak ajak korang jalan2 pergi Paris!!!

Entry pasal Cuti-cuti Paris ni ML akan bahagikan kepada 3 part,

Part I-Disneyland Paris
Part II-Chambord Castle,Blois
Part III-Town of Paris and Eiffle Tower

Paris merupakan my 1st vacation sepanjang study di sini.ML pergi Paris pada June 2007.We went there for 1-2weeks mcm tu...ML pun da lupe berapa hari.Tym tu,ML cam budak2 lagik2.hihi..Muke suci muchi dan chomot!!Please ignore my face!Hahaha...Apepun,percutian di Paris sangat best sebb ML pergi dengan kawan2 serumah ML (7 orang babe!!) dan di situ jugakla ML jumpe tunang ML buat pertama kalinye...=) (awww..senyum malu~)

Disneyland bukanla tempat 1st yg kitorg pergi bile smpai di Paris,tapi ML nak citer psal disneyland dlu sebb ML da edit gamba disneyland.Ngeh ngeh Ngeh..Tym ni xde DSLR lagik..Sume gune kamera cekai jek.Tapi hasil editan ML,nampak mcm guna kamera DSLR tuuuuuu~

Xcaye???JOm layan gamba~


Sleeping beauty castle

Disneyland Paris ni ade Disney Park and Walt Disney Studio Park.ML habiskan satu hari main dekat Disney Park,dari pagi smpaila disneyland ni tutup.So,by the time nak pergi Disney Studio,sume pon da xlarat.Kitorg just snap 1-2 pictures je depan Disney Studio.

Disney Park ni terbahagi kepada 5 main lands.Jom tgk~




Entrance to Disneyland Park


See the Mickey Mouse garden??
Err..ni gamba tym nak balik ke tym nak masuk.ML pun xingat.kikiki..

The first land is the Mainstreet,USA.
Kat sini ade macam2 benda korang bleyh tgk keretapi jalan2,ade kedai2..rasa mcm jalan dekat USA street zaman dolu2.
p/s: ML pon xpenah pegi USA.kekeke...


The 2nd one is the Fantasyland!!!

Fantasyland adelah tempat kegilaan budak2 perempuan!!Termasukla ML.hahaha...
Dekat sini ade it's a small world, PeterPan's flight, Alice Curious Labyrinth, Dumbo the Flying Elephant and of course the Sleeping Beauty Castle!


Bile masuk je dlm Disneyland ni korang akan dpt map dan juge timetable.Dlm pkul 1-2pm,mascot2 comel ni akan turun menari2 dan ade jugak pameran kereta berhias!=D

With chip&dale


Dengan encik Donkey!eeOOoeee~ 

Little mermaid!

Cinderella~

Ni la die Alice's Curious Labyrinth Garden!

Garden die mcm puzzle...Pening nak jalan~

 


The smoking Caterpillar!

 

Sekarang kite nak masuk" It's a small world "..
Dalam It's a small world ni,ade patung2 kecik&comel yang akan memperagakan macam2 baju mengikut negara dan budaya.

 
Sepanjang2 perjalanan dlm it's small world ni,kite kene naik small cruise!Menarik kan??=)

 
Hey!it's Moscow la!Zdrasvuite~

 Japan..
Irrashaimase~...

 
Er..M not sure dis one~Las Vegas maybe..hehe

Singgah sekejap di kedai menjual anak2 patung disney
-Ignore the senget picture-
hehe

The 3rd land is Discovery land!!!
Tempat ni diminati oleh budak2 lelaki.
Sebb ade Buzz lightyear laser blast,space mountain mission and star tour!
Ride2 disini juge agak ganas..Nasib xtercabut kepale i..kepeningan~hehe



 

 


i'm the worst driver ever~
L-for loser..
haha


The 4th land is The Frontierland!
Dekat sini ade rides untuk org dewasa.Rides nye lebih ganas dan bestttt~Ade splash2 air gitu!


The big thunder mountain

 
And ade Thunder Mesa Riverboat Landing.
ML xsempat naik benda ni,sebb dorg dok ajak main ride~last2 tangguh..
Tapi,ML dapat qada nek riverboat ni di Australia.=D

 
The last one is The Adventure Land!!
Dekat sini ade Indiana JOnes and the Temple of Peril,Pirates of The Carribean, and Pirates Beach.
Ride indiana Jones pun sgt best=)



 

 Wif captain pirates of the Carribean

Here is the Disney Studio Village..We were so tired that time..So,kitorg pun da malas nak explore da...

Best kan?
InsyaAllah nanti kalo ade rezeki turn korang pulak.
hehe..

See u in next part:
Cuti-cuti Paris Part II-
Chambord Castle,Blois,France












You Might Also Like

0 comments