Mari belajar buat fondant cake!!~Cake Sakura Cat~

6:57 PM

Salam all..

Hari ni ML nak ajak korang main masak2 cake pulak.nak tak?Nak xnak,mesti kene nak lah~
Hehehe...
Cake ni adelah cake bulan April hari tu actually,tym birthday buah hati ML (tym tu belum tunang lagi yerr..ihik~)
So,ML dpt idea nak buat cake fondant sakura cat.So,ML pun lukis2 la dulu...

 
Ni la sketch nye..

Okeyh..Mule2,of course la korang kene buat cake.Any cake will do.But for this cake,i choose chocolate cake.


 


Nampak sedap kan?

Sementara tunggu cake tu masak..Bolehla kite mule membuat fondant yang senang amat ni..


Bahan-bahan ( 1.5lbs fondant )

1) 4 cawan marshmellow (better yang berwarna putih)
-Dekat sini ade marshmellow belang2 putih pink..dats y my fondant end up jadi warne pink-

2)5 cawan gula icing (4 cawan utk fondant,1 cawan lagi utk ditaburkan atas papan pemotong dan ditambahkan ketika menguli)

3)2 sudu besar air

4)pewarna dan perisa tambahan (optional)

5)cream butter frosting simple-1 buku butter dan sedikit susu pekat manis mengikut selera.

Cara-Caranya:

  • Campurkan 4 cawan marshmellow dan 2 sudu besar air.kemudian masukkan ke dalam microwave dan panaskan selama satu minit sehingga marshmellow kembang.
  • kacau marshmellow tadi sehingga cair.Jika masih ade yang belum cair,masukkan kedalam microwave semula dalam 30saat sehingga semuanya betul2 cair.
  • masukkan 4 cawan gula icing ke dalam bekas bersama2 dengan marshmellow yang da cair tadi,da mule kan menguli..sapu pada tangan gula icing dan taburkan sedikit gula icing di atas papan pemotong. mula uli sehingga menjadi dough.mula2 mungkin agak sticky,tapi tambahkan sikit2 gula icing sampaila ianya menjadi dough yang gebu.Jangan tambah gula terlalu banyak nanti dough akan jadi terlalu keras dan susah nak dibentuk. *tambahkan pewarna dan perisa dlm proses ini ikut cita rasa .dan teruskan menguli sehingga warna sebati dengan dough tadi.Untuk cake ni,ML bahagikan dough kepada beberapa bahagian,dan warna kan dough tersebut mengikut warna yg berlainan*
  •  Dough yang sudah siap diuli,bolehla digelek atau dibentuk2 mengikut cita rasa.Baki dough hendaklah di balut dalam plastik dengan rapat dan disimpan dalam peti ais. 
  • pukul butter dan susu pekat manis sehingga selama 5minit (masukkan sedikit demi sedikit susu pekat manis ni dan ikut manis masing2) untuk cream butter frosting.sapukan cream butter frosting di permukaan kek,kemudian,letakkan fondant td dan kemaskan rapi.

P/s:ML ade uploadkan resipi ni di myresipi=)
 
Sapukan cream butter frosting yg simple tadi..


Letakkan fondant yang da siap digelek tu..Make sure ianya rapi dan kemas sebb takut ade udara,nanti xcantek =)

Kemudian boleh la mule menghias dengan kucing dan bunga sakura yang ML buat dari fondant tadi.


comeyh kan=)



Untuk kemasan,kucing fondant ni ML cucuk gune lidi pencungkil gigi.kekeke...




Susunkan bunga sakura yang da siap di design,


 
Kemudian tulis la...
happy birthday sayang=)



Ni la rupe cake fondant ML..hehe



ML buat ikut suke hati ML je tau..ML bukannye professional pun..he he he..
Cake ni habis di makan oleh group mate dan kawan2 ML yang lain..
Buah hati ML dpt tgk dlm webcam je..
Hihi..

Sampai sini dulu.
tata

P/s: Nak buat design macam mana pulak ye untuk next birthday nanti=)



You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek