Jom buat pizza jom!Yummy!!

7:23 PM

Salam all..

hehe...Semalam menu kitorg adelah pizza daging,pizza sardin and makaroni cheese!!Sedap kan???Denga pon da terliur.hehehe...Memang sedap pon...

Ok.jom ML nak ajar care buat pizza yang senang..hehe

Bile cakap pasal pizza..benda yang penting adelah nak buat base die..Maybe ade care lain yang lebih complicated and betul utk buat pizza..Tapi,kitorg gune kan cara yang sama mcm nak buat doh donat!Hihihi..
Janji jadi and bile masuk perut sume pon sodapppp =D

Bahan2:

Untuk base/doh pizza-dapat utk 2 pizza


  • 1 peket yis ataupun kat Malaysia gune mauripan
  • satu senduk gule (senduk gulai yang mak kite salu gune tu la...)
  • air suam2 kuku satu mangkuk (ala2 mangkuk colgate yang salu dapat free tu)
  • Tepung -800 gram
Bahan2 garnishing:

  • Satu tin tuna @ sardin , 500gram minced meat (ikut suke nak banyak mane)
  • Crab stick-utk pizza tuna
  • Sos tomato puree @ sos khas utk pizza (kat Malaysia mesti ade bnyak)
  • capsicum ijau dan kuning
  • tomato dipotong dadu
  • cheese di parut-Kitorg gune mozarella plus dengan cheese Russia.hehehe
  • Nenas di potong kecik2
  • Bawang besar-dipotong dadu
  • Olive/buah zaitun-kitorg xgune sbb kawan ML xle nak telan..kekeke
  • Segale jenis daun2 kering utk pizza-oregano,italian herbs and basil leaves
Cara2nya:
  • Bancuhkan satu senduk gula dengan semangkuk air suam2 kuku dalam mangkuk...Make sure air suam2 kuku tau,kalau panas sgt yis akan mati nnti..
  • Kacau gule hingga larut..Lepas tu masukkan satu peket yis/mauripan..
  • Tunggu smpai die berbuih2 dan kembang..
  • Agak2 die da kembang gile yis tu...Masukkan dalam tempat korang nak uli..
  • Lepas tu masukkan tepung sikit2..dan mule la menguli...
  • Sampai la jadi doh..
  • Senang jek kan=)
  • Kalo korang biarkan die dlm sejam,doh akan mengembang gile2 nye..
  • ML xtunggu die kembang sebb da xsabar nak makan..hehehe..jgn risau,die akan kembang gak nnti dalam oven..=D
  • P/s: Utk pizza daging-masak dahulu daging minced meat ye=)

Jeng jeng2..ade dua doh macam ni..satu utk pizza tuna and satu lagi utk meat pizza

 
Lepas tu..leperkan doh tadi tu atas dulang pembakar..ML nye dulang petak la..hehe


Lebihkan di bahagian tepi dan gulung2kan sikit kedalam..


lepas da leper2kan doh tu, sapu la sos pizza.Kat sini,ade mcm2 jenis sos..Macam yang ni,kitorg gune sos Adzhika..Dalam sos ni,da ade mcm2 daun..So,ML xletak daun2 oregano tu sume..

Kalau korang ade daun oregano,italian herbs tu sume,boleh la ditaburkan atas sos nanti..


Sapukan sos 


Untuk pizza sardin ni,Ml gunekan satu tin sardin.Before tu,hancur2 kan sardin tu dulu ye...=D


Sapukan sardin tu atas sos tadi..


Ni pulak bahan2 nak hias pizza kite..


Tabur la bahan2 tu dengan gembirenye..hehe


Dan taburkan cheese parut ^^
Da siap!!



Ulang langkah yang sama utk pizza daging pulak..


Sekarang, panaskan dahulu oven selama 5 minit..
Bile oven da sedia panas..
Masukkan pizza dan bakar pada suhu 200, selama 15-20 minit..
Kalau rase xckup garing..tambahla masa lagi ye..=)



Okeyh,sume da siap...

Pizza sardin ,Meat pizza dan Makaroni cheese..

Jemput makan yeee=D





You Might Also Like

0 comments