..ATHENS.PART2..

1:42 AM

Salam and hye all..

Kembara Athens kali ni bersambung ke part 2 pula..Hari kedua di Athens,kitorg menjelajah banyak tempat jugak.Sampai xlarat da nak bejalan.hihi...Sebelum ML cerita panjang, seperti yang ML da janjikan, meh ML nak cerita pasal hostel kitorang dulu...




Inila hostel kitorang.Tak tau la kenapa nama die hotel.kekeke...Hostel ni sangat comel.Servis sume ok.Cuma toilet nye di luar..keke..nak buat cam mane,da xbook yg ade private bathroom.=)


Dekat belakang tu,adalah cafe kitorg.Breakfast kat sini free.tu yang best tu.Tapi kalau nak bawak makanan sndiri pun boleh.Seronok tym makan ni la boleh jumpe org2 dr negara lain.Muke beseri2 jek kan,muke kenyang.hihi...


ML,kaka,tika n wani salu siap cepat.So,kitorg kene la tunggu cik kiahS yang lain..Sementara tunggu tu,ape lg kan...berposing la kejap.^^



Us


Ok,sume pun da bekumpul,kaki ML pun da xsabar2 nak jalan da ni...Nak pegi mana la agaknye ek?Jom..JOm..



Taraa!!!Skrg kita nak pergi  melawat Archeological Site of Olympieion.


Disebabkan bilangan rombongan kali ni sgtla ramai,kitorg xle nak masuk sume sekali..nanti xmuat kamera.hihi...So,kitorg pun membahagikan cik kiahS kepada 2 GROUP iaitu goup winter yang malap dan suke pakai baju gelap2...




Dan group KE 2 yang penuh dengan warna2 ceria!!kekeke...Begaduh ni korang tau tak??..nak lawan group sape lg cun.kekeke...Ok2,stop amek gambar,jom kite masuk dalam~~


Hehe..begaya dengan tiket masing2...



The temple of Olympieion Zeus from far..



The gateway to Olympieion


us

Kalau korang nak tau,mana2 ML jalan,mesti jumpe kucing comel2..ML ni hantu kucing.haaa..yang dlm gamba ni pun sume hantu kucing.hihi...


Dari Olympieion ni,kite boleh nampak Acropolis juge..Nak pergi Acropolis??Tunggu ek..Jap lagi ML bawak...Before tu,jom jalan2 keliling olympieion dulu..




During Roman period,ni adalah temple terbesar di Greece.




Artistic..


From side..


Ok,da habis round Olympieion,kami pun nak pergi destinasi seterusnye yang lebih  mencabar tulang lulut kami...kekeke


Hehe..sempat bergamba dengan bag greece^^


Sekarang, kita on the way ke ACROPOLIS ye..

Kalau korang nak tau,gang kiah2 yang gamba kat atas tu jalan laju gile..Dorg jalan sambil pok pek pok pek..lepas tu hilang.Laju gile ar dorg jalan.kekeke...Ok,jom smbung jalan lagi..jauh lagi ni nak smpi kat acropolis..



Ok,sekarang kitorg da lepas gate nak masuk ke kawasan Acropolis.
Tgk dorg dua tu..Mmg havoc dua ekor tu...Kalau ada dorg,xhenti2 gelak.



Nampak x bukit tu??Atas tu la ada banyak lagi tinggalan2 yang menarik.



Ok..perjalanan nak naik ke atas ni jauh lg.JOm panjat JOM!





Theater of Dionysos


Remains of the theater..
Theater Dionysus ni antara theater terawal di Athens and also one of the major theater!Dekat sini,salunye dorg menyambut upacara2 ketuhanan Tuhan dorg iaitu Dionysus.
-Bajet2 tgk theater ar tu.kiki-


ML wif kaka...penat panjat bukit.keke



Ok..skrg kite da smpai dekat atas bukit.Tapi belum smpai ke puncak nye lagi...Jauh lg ni...Sume da pancit da..kekeke



View from the top..




ML



Pantang jumpe pokok jek ML posing.kekeke



Letih la...nak rehat kejap...




Now,we are entering site of the propylon or Propylaea which is the gateaway/entrance to the Acropolis.



One step ahead baby~










Before reaching the propylaea,we can see this beautiful Odeon Herodes Atticus



Odeon Herodes Atticus dibina oleh Herodes Atticus ni untuk nak mengenang isterinya Aspasia Annia Regilla.Tempat ni utk concert.^^



Okies..sekarang kite dah smpai ke Propylea.
Cantik kan??Part tepi tu still under construction..



Budak2 tu da xsabar da nak panjat.keke..Kalau korg nak tau,tym ni gang cik kiahS ni terpisah.So,half dari kitorg da ade yang smpai dekat dalam..ML jalan ngan kaka sebb kaka ade kamera besarrrr..ha ha ha..



Erechtheum.
Ni adelah temple dekat bahagian North xsilap ML.Ml pun da pening2 da nak ingat.keke.



You can see thePorch of the Caryatids from here.
-Yana yang amek gamba ni,so ML ngan kaka di bokeh kan.keke-



Berloving-loving dengan Yana.



Erechtheum from side.



ML n kaka



Us.
Bile amek gamba ramai2,sume pon jdi cam semut.hihi..

Okies..sampai sini dulu ML bawak jalan dekat Acropolis ye.Ade banyakkkk lg tinggalan2 menarik dekat Acropolis ni yang ML nak tunjuk.Tapi ML nak kene setelkan case report patient ML la..esok doctor nak tgk.
See YOU in part 3 okies?
MMMuuaahhxx..










You Might Also Like

8 comments

  1. Holiday yang menyenangkan tentunya..trims telah berbagi foto disini.....

    ReplyDelete
  2. I LOVE YOUR BOOT!!!

    semua pic cantik2 :)

    ReplyDelete
  3. wahhh makan hati tengok pic kamu semua....menarikk yang penting aku suka tngok boots kamu :P
    Entry terkini : "I Love to Touch My _____"

    ReplyDelete
  4. hihi.Boot tu hadiah birthday ML dari kawan2.Birthday belum lagi,ML da pakai.kekeke..=P

    ReplyDelete
  5. wah lawanya tempat tu ML ...^__^

    ReplyDelete
  6. best giler athens!love archaeological sites..hehe

    ReplyDelete
  7. tiha: aah.mmg cantik.tapi sebb bile banyak sgt tengok batu.ML rasa sume pon sama jek.kekeke...Sekarang tgk gamba,baru rasa tempat2 tu cantik.kiki..

    azam:aah,best!Ada satu pulau dekat sini..nama dia santorini island.Tapi sayangnye,ML xsempat nak pergi island ni,sebb xckup masa.^^

    ReplyDelete

I read:

Makeup geek