Make up tutorial-purple glamour look..

4:50 AM

Salam all..

Hehe..hari ni ML nak ajak korg main make up2.Nak x???
Nak xnak korang kene nak jugak.ke ke ke...
ML pun xreti make up and xpernah amek kelas make up.ML selalu tgk video kat youtube jek.=D..
So,sorry la ye kalau xlawa...hehe..
Encik tunang ML pon dok kutuk2.isk2...sye tau la sye xpandai...Tapi sye nak gak main make up2..^__^

Untuk make up macam ni ML rase ianya sesuai kalau ade majlis dinner yang pihak universiti korang salu anjurkan ke,ade photoshoot ke,tym tunang ke (kalo korang xamek mak andam la.hehe..)..sebb tym tu nanti korang akan amik banyakkk gamba,flash sane sini..So,warne yang lebih terang dari biase better kite gunakan,sebab kalau tak nanti dalam gamba akan nampak macam korang xmake up.=)

So,untuk entry kali ni,ML amek gamba gune kamera hp jek.Sorry la kalo senget benget..And kadang2 ML tepakse gune gamba mata kiri or mata kanan..Jangan pening la ye...kang korang ingat mata orang lain plak kang.keh keh..ML mmg hampeh sket bab2 ni.Hehehe...

Before kite make up,mari kite tgk alat2 make up yang ML gune..=D



 
Make up brush..Kalau xde pun xpe,gune jari pOn boleyh.he he he..=D

Ni eye shadow pallets ML.
Untuk make up ni,ML gunekan 7 warne eye shadow.
And ML da numbering kan dari nombo 1 sampi 7.
Ade yang matte dan ade yang glitter.



Yang dalam botol bertingkat2 tu adelah primer untuk kelopak mata.Primer ni asalnya adalah Urban Decay Primer Potion.Tapi botol die ML terpecahkan.So,terpaksala transfer masuk dlm botol ni.kekeke..=P

Foundation pulak,Ml gunekan Snow crystal foundation from Laneige,colour range no.3 xsilap ML.


Face powder,ML gunekan elianto natural mineral loose powder.
Untuk blusher,ML baru mule belajar pakai blusher.So,ML ade satu jek iaitu blusher elianto baked blusher (marble).Harga make up elianto sangat berpatutan dan kualiti pada ML sgt2 bagus.=)




Untuk lipstik,ML sgt suke lipstik maybelline.Tgk lipstik tu da senget benget da ML gune.kiki...Lipstik dlm gambar tu ialah moisture extreme 830-coral pink,
Lip gloss fevret ML skrg ni-elianto lip shine 01

Vaseline-gune untuk mata nanti,bukan untuk bibir tau~kekeke
silky girl funky eyelights pencil 04-pure purple
3 in 1 eye pencil from Yves Rocher-black
eye studio lasting drama gel eyeliner 01-black
Shu eumura eye lash curler
Maybelline the mag num volum express mascara-black


Sebelum mula make up,
ML akan sapu moisturizer dulu.
Moisturizer yang ML gune ialah Moisture white shiso whitening dan Vitamin E moisture cream from Body shop.ML gabung dua moisturizer sebb sekarang da winter,dan kulit ML sangat2 la kering kat sini.=)




Ni la muke ML xmake up,yang tiha request.hihi..
Kulit ML xlicin.hik hik..ade gak bekas jerawat sane sini.^^
Ok,next-kite sapu dengan foundation dan concealer plak ye..




Foundation n concealer ni 2 in 1.best kan?=D
Korang boleh gunekan ape2 jenama foundation je.
Dab kan concealer di bawah mata,di point2 jerawat @ bekas jerawat dan tepi hidung.
Kalau xde concealer pun xpe,korang bole dab kan foundation tu lebih sikit di area2 yang ML cakapkan tu.=)


After foundation and concealer.
Nampak beza kan?
 Next-kite mulakan make up mata..


Sebelum make up mata,ML sapu dulu urban decay eye primer potion di bahagian mata ML.
Fungsi primer ni adalah untuk bg warna eye shadow lebih terang,tahan lama dan sapuan akan lebih rata.
Kalau xde pun xpe..jangan riso..hehe


 Mule2,selalunye ML suke sapu kan warna #no.1(putih matte) di seluruh kelopak mata ML dan ML lebihkan di bahagian bawah kening sebagai highlight supaya mata nampak lebih besar. Ni mmg da habit ML


Lepas tu,ML sapukan  #no 7 (pink terang matte) dan no#5 (purple terang matte) di kelopak mata.
Warna ni akan works as a base.ML pilih warna yang agak terang dan "deep",supaya bile kene flash nanti,mata akan tetap nampak menarik.=).Cahaya flash sdikit sebanyak akan serap warna mekap kite tau.


Then.ML sapu kan sedikitttt je warna #no.3 (hitam matte) di bahagian hujung mata.Buat macam bentuk V sikit.


Lepas tu,ML blend kan gune brush.Blend2 sampai la puas hati.
If warna purple nampak kurang,jangan takut untuk tambah warna tu lagi.Then keep on blending bebeyh~


Next ML sapu #no.4 (purple gillter) + #no.6 (light pink glitter)

Sapukan vaseline di sepanjang bahagian bawah alis mata.
Supaya nanti eye shadow akan senang lekat.


Lepas tu,sapukan sedikit #no.2 (white glitter)dekat hujung mata,untuk menampakkan mata lebih besar dan menarik^^



Then,ML gune silky girl funky eyelights pencil 04-pure purple.


Lepas tu ML gune eye studio lasting drama gel eyeliner 01-black untuk outline bahagian mata atas (ML buat ala2 cat eye gitu~he he)
dan
3 in 1 eye pencil from Yves Rocher-black untuk bahagian mata bawah,




ML curl kan lashes menggunakan shu uemura eyelash curler selama 10seconds dan kemudian ML sapukan mascara maybelline the mag num volume express.
Bile agak2 mascara tu da kering,ML curl kan lagi skali,untuk dpatkan efek bulu mata yang lebih melentik^^

  Make up mata ML da pun siap. OK tak?
Make sure kedua2 belah mata seimbang ye rakan2..kekeke..
Lepas tu,boleh la sapu bedak dekat muke dan blusher di pipi.
Kemudian,gune la lipstik dan lipgloss yang mcm ML bagitau kat atas.



Da siap...=)
So, ni la purple glamour look dari ML, sorryla kalau xsama macam ape yg korang belaja..
ML make up ikut suke hati dan ikut cara ML.^__^..
hehe..

Okla..jumpe lagi dalam next entry!
^___^

P/S: sile abaikan tudung ML yang terbalik.ML mmg sengaja pakai terbalik,sebb diamond die da banyak jatuh.HA HA HA~



You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek