Anak umur 5tahun dah rabun dan pengalaman bersama paediatrik eye specialist di Klinik Prof Muhaya

9:29 AM

Assalammualaikum..



Nak cerita sikit pengalaman pasal anak aku yang umur 5tahun dah pakai cermin mata. Mulanya kami tak tahu yang wardina ni rabun, sebab baca sume ok xde problem. Perkembangan dekat sekolah pun makin bagus. Kisahnye bermula bila ada optometrist datang buat free eye check up di tadika smart reader wardina. Result eye test tu mengatakan yang wardina ni rabun. Aku pon risau, macam-macam aku pikir. Anak aku salah jawabke..atau xnak jawab ke time org tanye huruf tu huruf apa..So aku getau la kat laki aku, and kitorang plan utk bawak jumpa dengan paeds eye specialist dulu sebelum proceed jumpa optometrist utk buat spek mata.

So, aku try call Klinik Prof Muhaya. Dapat appoinment dengan Dr. Azura coz Dr.Azura yang incharge bahagian mata kanak-kanak. Appoinment di beri hari bekerja pkul 2petang. Sampai je dekat sana, optometrist mereka panggil buat eye test. Ade few eye test yang di buat. Staff semuanya friendly. Cuma part nak dilate kan anak mata tu yang struggle sikit. Sebab wardina menangis2 macam kene rasuk hantu bile nak kene titik ubat mata. Initially try nak titik dekat clinic hall tu je, tp xberjaya. Sume org tgk..dah macam dera anak dah aku ni. Last2, kitorg try dlm surau. Nasibla surau agak cosy. Alhamdulillah after few attemp, terdilate lah juga anak mata si wardina. Then proceed lagi with eye test.


Setel eye test sume ambil masa lebih kurang satu jam la..Lepas tu bermula la episode yang aku kene tunggu lama gila.. Yes lama GILA! Aku assume gi tempat private bayar memahal ni takdela kene tunggu lama. Pesakit orang2 tua sume dah setel da. Bayangkan pukul 2petang aku sampai, pukul 6petang baru aku dpt jumpa pakar. Astaghfirullah al azimmmmm... Kalau tak fikir kan ke aku datang jauh dari Pahang ni sampai ke Bangi, memang aku dah cabut balik tak bayar. Sabar je la. Aku menahan lagi..

Pukul 5.30ptg mcm tu aku nampak kelibat doktor datang dengan handbag. Takpelah, anak kita sakit, and memang nawaitu nak rawatkan dia. Since aku pun doktor, aku sabar je la. Maybe ade emergency ke tadi. Aku tak complaint. Bile jumpa speacialist, Dr. Azura tu is eye specialist time wardina lahir dulu dekat spital Selayang. So aku senyum je la. Time review result, ade lagi masalah. Masalahnye ialah, optometrist pergi key in dua result berbeza sampai Dr. Azura tak tahu nak interpret yang mana satu. Sebab nye dua result tu akan membawa dua outcome yang berbeza. Bila nak panggil optometrist, sume optometrist yang check wardina tadi dah pun balik rumah.. Hu Hu Hu jela... So Dr. Azura minta aku balik dulu then dorg akan whatsapp result and power spek mata wardina esok harinye. Wardina mmg ade astigmatism, selain dari tu memang ada rabun. Condition ni ade bnyak penyebabnye..Antaranya wardina ni bayi premature dulu, dua2 mak ayah kai spek mata and ape ntah lagi aku pon xingat.. Tapi yang pasti atigmatism tu xboleh nak correct la, cuma rabun mata tu bole di bantu slowly.

Esoknye tunggu2 dorang tak pun whatsapp. So nak tak nak, aku la yang kene whatsapp dorang. Dapat je power spek mata, aku gi buat spek mata utk wardina. Kene la rm800 sebb nak cari yang bingkai tak patah dan fancy2 gitu. Kalau ikutkan appoinment wardina lagi 6 bulan. Tapi sorryla memang aku xkan pergi balik. Gila lama nak tunggu. memang aku tak sanggup. Facility clinic memang cantik, bab solat asar siap bentang tikar sejadah sume mmg aku puji. Tapi bab lama nak tunggu sampai 4jam tu memang perlu diperbaiki. Total eye test and jumpa specialist sume almost rm700+. Itulah pengalaman aku, so far wardina happy je pakai spek mata. Yang penting dia compliance. Teacher die kate nampak macam struggle je anak aku tu pakai spek mata. Yerla muke kecik,spek macam besar, idung kemek sikit kan..so macam susah la spek mata tu nak terletak leklok.  Takpela..mama sentiasa puji awak cantik pakai spek. And wardina looks happy with her pink specky. Next appoinment aku dah deal dengan optometrist je since optometrist ni agak hebat orgnye..penjelasan tentang astigmatism pun lagi jelas dan seronok aku dengar dari mulut dia.. Hopefully ada improvement utk mata wardina. So utk ibu2 sume, actually eye check up utk anak2 ni kene buat regularly seawal 3-5thn. The early kita dapat detect rabun dalam anak-anak ni the better. Sebab nye dapat elakkan lazy eye. Selalunye kerajaan kita wat check mata time anak2 umur 7thn. Time tu actually dah lewat.

Bagi yang tercari2 bingkai spek mata. Bingkai spek yang elok adalah brand miraflex..sebab tak patah..tapi banyak nye bingkai brand lain yang tak patah sekarang ni. Carila yang affordable dan anak korang suke pakai. 

You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek