Tips: How do i clean my makeup brushes?

8:59 AM


Mencuci makeup brush pada i sangatlah penting...sebabnye ianya sama penting dalam nak menjaga kulit muka. Makeup brush yang tak dibersihkan betul-betul akan trap bacteria and dust yang menyumbang kepada jerawat.. Hiks! Mintak jauhla kan dari jerawat-jerawat ni. I dah baca banyak sangat tips and dah study habis dah youtube video..Macam-macam tips nak cuci makeup brush ni. Terpulang kepada kita la actually dalam nak memilih pencuci brushes and macam mana teknik yang digunakan. Yang penting cuci! okies!
Pada i tak payah nak susah-susah complicated kan hidup sebenarnye..and tak perlulah nak bergadget sakan dalam nak mencuci makeup brush ni. 


Tips yang paling penting adalah pilih pencuci yang bagus! 

I'm using my MAC cleanse off oil in tranquil. 


MAC cleanse off oil ni i guna as a makeup remover. Macam i cakap td, penjagaan makeup brush sama penting macam jaga muka. So, apa yang i guna untuk remove makeup dekat muka, i guna jugak untuk remove makeup dekat my brushes. Satu botol ni about 150ml and lasted for more than 6 months. Ok, memang lama gile tahan. So far my skin reacts well with this product. Untuk nak cuci brush, hanya perlukan 1bout 1 pump je tak banyak pon. 


Pump sikit MAC cleanse off oil dekat brush tu..then rub-rub kan bristles brush tadi..samada nak rub-rub dekat tapak tangan pon boleh..tak sampay berapa saat korang boleh nampak hasil yang wallaa!bersih!


Kemudian, jangan lupe sabun guna baby shampoo..
Gune oil dan baby shampoo ni bole membantu dalam menjaga bristles brush kita tadi agar stay lembut dan tak mudah rosak. Lepas dah guna sabun, lalukan bawah air, keringkan dengan towel and air-dry kan..Siap!

Alternatif lain kalau tak nak guna MAC cleanse off oil, boleh la gunakan olive oil.. Tapi keberkesanannye tak pastilah secepat MAC cleanse off oil ke tak. Korang boleh cuci beauty blender sponge yang super degil tu gune technique ni jugak dan lihatla hasilnya. Memang mata berputar-putar amazinggg... :)


You Might Also Like

0 comments