Kisah accident semalam

11:15 AM


Sebelum nak cerita panjang-panjang..nak warning dulu yang entry kali ni ade gamba yang menguji keimanan sikit..sape takut tgk darah, jangan tengok k.

Ni daniel..anak buah i dari Sarawak. Alkisahnya daniel, qisya (his sister), Alif and aunty mereka kak lenny stay dekat rumah mak i dekat Selangor. Dekat rumah tu ade anak-anak buah yang lain lagi..so basically macam taska la meriahnye.. Dorang ni suke sangat main dekat taman layang-layang. So, nenek and kak lenny pun bawak la dorang gi main dekat taman layang-layang untuk yang keberapa kalinye pon tak tahula..Tapi kali ni best sikit sebab dapat main kereta and scooter mainan. Mak Daniel tak ada ditempat kejadian sebab berada di Sarawak.. I pulak dekat Pahang and husband plak meeting dekat Myanmar. Sume scattered bertaburan di seluruh dunia..  

Nak dijadikan cerita, katanya dah nak balik da time tu..tibe-tibe sedar Alif and Daniel takde.. Sekali bile jumpe Daniel da berdarah-darah da.. Maka panik la si nenek dan kak lenny. Mak i tu pepaham je la kalau panik, forsure mulut die tutututuuuttt macam peluru kau..kekkeke..tu tanda mak i panik, takpe, dimaafkan..dulu time wardina tercekik duit syiling pon sama gak kisahnye..haha.

Daniel naik scooter dengan Alif katanya, entah macam mana, terlebih kilometer per jam gamaknye, maka mereka ter-accident. Tak tau la langgar ape...tapi sedor-sedor luke dah parah. Bawak pi klinik kesihatan, doktor sana cuci pehtu terus refer hospital Selayang. 


Kesian Daniel..nanti da besar baca blog aunty ek..hihi..


Mak Daniel dok tanye-tanye la..agak Daniel kene admit hospital tak? Selaku pendengar yang tak berada di tempat kejadian i pon tak tau nak habaq la kene masuk ward ke tak. Bile tanye-tanye kak lenny,ade rupenye gambar luke tu..Maka di wassapla gambar luke daniel...Taraaa! Open wound! I pon call nenek and mintak describe luka tu..nenek kata isi sume hilang, nampak tulang je! Uhuhuhuhu...

Kalau kes begini, memang kene refer hospital,klinik biasa tak boleh handle. Satu, kene x-ray untuk pastikan tiada patah (fracture). Kedua, memerlukan antibiotik untuk nak elakkan jangkitan kuman ke tulang (osteomyelitis) and yang ketiga, bagi kanak-kanak macam ni kene buat wound debridement (cuci luka) dalam bilik pembedahan untuk nak elakkan jangkitan kuman yang serius kelak. Kenapa kene buat dalam bilik pembedahan ? pertamanya sebab kanak-kanak tak boleh nak bagi kerjasama tahan sakit bile luka nak dicuci. Silap hari bulan mau doktor kene flying kick satu! Huhu
Yang keduanya, kite nak environment yang sterile.

Agak kalut group wassap semalam.. Hehe. Iolls telan ubat seseme, so pukul berapa dah collapse kroohh kroohh tidoq. Pukul 3 pagi sedaq encik husband baru sampai dari KLIA. Terpisat-pisat bijik mata. Alhamdulillah meeting sume bejalan lancar katanya. Nenek plak sebelum tu memang kalut la sebab nak handle qisya nangis mencari ibunye..huhu..lepas qisya, baby imran pulak nangis.. Kesian nenek..jangan naik darah tinggi udahhh.. 


Alhamdulillah pagi tadi dengar khabar operation went well... Ambil masa jugak untuk luka pulih tapi insyaAllah mudah-mudahan cepat sembuh.. Pagi ni 7.30 pagi dah ade meeting dekat clinic sebab ade perubahan besar katanya dalam tugasan doktor dekat klinik nih.. Hurmmm...not a happy story sebab i kene jaga MCH... warghhhhh bosan la weyh! Takpe..sabar..tarik nafas...lepas....tarik nafas..lepas....hari ni batuk tak elok lagi sampai specialist i pon dah tegur tadi.."Rafidah, your cough doesn't sounds good".. Yes Dr.Kok..mane ade cough yang sounds sedap dan lunak merdu.. Cepat la sihat wahai tekak dan bronchus sekalian... Letih dah telan ubat..Okla Daniel, nanti aunty melawat awak k? InsyaAllah nanti bole kuar ward k!

You Might Also Like

2 comments

I read:

Makeup geek