Dekat mana nak beli original makeup dengan harga murah?

11:23 PM



Hye..another post to release stress malam ni. Ramai yg suka beli makeup..ok tak salah nak beli makeup..tapi lately dengan kegawatan ekonomi yg semakin gawat..waduhhh poket ku jugak gawat.

Anyway, some of the makeup lovers memang suka beli dekat sephora or direct to boutique macam MAC,DIOR dan sebagainya lah. Macam aku bergantung la..kalau dah aim lama sgt certain collections tu, usually aku dah save funds beberapa bulan awal untuk nak beli.hah dahsyat tak? Actually ada beberapa tips la dalam nak membeli makeup branded ni pada harga yang murah.

1)Guna discounts voucher!
Bagi penggemar sephora pulak and yang memiliki black card terutamanya..dorg ni kalau jenis big spender..salunya dorg ade collections of discounts..sephora suke bg discount 10% off bile cukup 250 points.10% is alot la jugak for branded makeup. If u know some of makeup lovers..they even provide utk jadi personal shoppers and some of them xkenakan service charge pun. How cool is that? Tapi korg kene la pandai cari. I do know some of trustable person..kalau ade yg berminat boleh PM i utk mntak tolong personal shopper yg baik hati ni..

2)Tunggu sales!
Oh yesss..sales memang la ditunggu2..tapi kdg2 nak tunggu sales tu..masyaAllah tak tahu bile! Unless korg ade undercover spy iaitu BA-BA (beauty advisor) yg bekerja dekat outlet2 makeup tu..haha.tp kalau dpt memang ohsemm senyum sampai telinga.



3)Carousell !
Bagi yang tak tahu..carousell ade lah satu applikasi mudah alih utk menjual beli barang xkira la apepun termasuk lah makeup! I love carousell! Senang sgt nak guna apps dia.snap gambar..upload..tulis details sikit..haaa dah siap utk dijual. Dkt sini ramai makeup-makeup lovers yang jual makeup samada baru atau terpakai. Kalau ada brg yg berkenan,click chat dan offer to buy! Tapi hati-hati ye..scammers sentiasa ada dimana-mana.dan kalau dah terkena..pihak carousell mmg tak kan bertanggungjawab.so saddd..dat is the bad part la kan..sendiri nak beli sendiri tanggung.pastikan sebelum.beli tu tanyala habis2 smpai ke lubang cacing..sampai puas hati la...then baru beli! Jimat banyak actually!


4)facebook page : preloved makeup and skincare (malaysia)
Oh yesss..ni antara tempat favourite utk cuci mata selain carousell. Dekat sini pon sama lah..boleh cari makeup yg korang nak..tanya je in search of MAC lipstick.misalnya..nanti berduyun la offer lipstick dorang.ikut nasib la kan..

5) instagram



Instagram pon adalah medium ter best utk nak cari makeup branded tp dijual dengan harga murah. Korang boleh search #prelovedmakeupmalaysia and nanti keluar berderet2 gamba org nak letgo makeup. Ade few other hashtag yg korang boleh try. 0ther than that, korang boleh la search instagram makeup artist malaysia sebb dorg ni pon suke jugak jual makeup. Ade instashop yang jual makeup from US dengan harga berpatutan..tapi korang kene pandai cari and authenticity tu tak tahula dijamin ke tak i had few bad experience with instashop yg femes yg jual makeup..cakap mcm bagus tp service sampah..mcm adilahshoppe and shopmystash. Korang xpayah la beli dengan dorang ni.

Oklah, bagi yang dah ade carousell..boleh follow saya di mypurplecloset
And for instagram..boleh follow @thepurplepetals atau @purplepetals_preloved

You Might Also Like

25 comments

  1. salam,,nak tanya if adilahshoppe tu menipu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..saya ni kira regular customer adilahshoppe before this sebab rumah saya jauh kalau nak gi sephora sendiri. Walaupun die jual barang mahal dari harga kaunter saya still jugak beli dekat dia sebab pikirkan malas nak drive g KL. Kali ke tiga sye beli dgn dia tu sy nak beli blusher. die iklan cakap ada stok and janji nak pos. bile tanya cakap dah pos and siap bg tracking number. sy tunggu lama tapi brg xsampai and bile check tracking number tak de pon. bile tanya die kata die dah pos and janji nak check. lepas tu die diam..last2 die cakap makcik yg jaga dekat kaunter pejabat pos tak poskan.. which is alasan yg xmunasabah pada sy. sy suruh die pos semula..xpos jugak. sy mintak bg sy details pejabat pos tu and nama org pekerja post yg teruk tu ..xboleh nak bg pulak. lepas tu tunggu2 die xpos jugak. then bile tanya dia bg alasan pulak yg blusher tu pecah. mintak amik gambar bukti blusher pecah..tak bagi pulak..lepas tu kata nak refund..tunggu lama tak refund2.. sampai cakap nak gi report polis baru refund. itulah kisahnye. pada sy kalau barang tu takde stok ke, update la customer.itu hak customer..kene la jujur..janganla sebab dah bajet femes kat instagram pandang customer sebelah mata je. sejak dari tu, sy beli direct je dekat sephora..jauh pun sy menapak je pergi sendiri. kalau ig shop shopmystash lagi teruk...sampai ke sudah barang xsampai2. asyik cakap sangkut dekat kastam la farmasi la..

      Delete
    2. Haaaa..ni pun sy terkena ngan adilahshoppe tu..sy minta refund duit la apa lagi.hahaha...memg alasan sebijik cm awak.sbb sy cek tracking no not found.dah dekat 2 mggu.sy ckp halal haram je.trus refund..hmmmm

      Delete
    3. Haaaa..ni pun sy terkena ngan adilahshoppe tu..sy minta refund duit la apa lagi.hahaha...memg alasan sebijik cm awak.sbb sy cek tracking no not found.dah dekat 2 mggu.sy ckp halal haram je.trus refund..hmmmm

      Delete
    4. tuhla..samala..sakit je hati kan..sobbs..xpaham la manusia meniaga cenggitu..tang mana yang berkat ntah

      Delete
  2. lps baca post ni, terus request join group fb tu. and already follow ur ig jugak.. hihihi..tenkiuuuu..really useful utk newbie mcm i ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi N..glad to hear that this post is helpful for u ☺

      Delete
  3. Sis i think i kena tipu dgn adilahshoppe gak lah. Dia tak post brg dekat sebulan . Tracking num not found

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama case mcm saya la tu fatiha..u mintak refund sampai dapat.

      Delete
    2. Thanks sis. Saya paksa dia refund dah dekat sebulan. Dia pandai mengayat. Cakap baik2 tapi dia tipu. Buat ayat sedih semua jangan cakapla. Sesiapa yg baca ni pls jgn beli dgn dia ok

      Delete
  4. Sy pun dah terkene gan adilahshoppe tu.dia bg alasan dah pos la apa la.sangkut la.cbe traking no.not found.hmpir 2mggu.pastu ckp halal haram je.trus refund.ntah apa2 je..

    ReplyDelete
  5. Memg.adilahshoppe tu menipu je.dh bg duit.kata nk pos.tp cek tracking no.not found.almost 2w jugak.last ckp halal haram je.trus refund.hmmmm...bnyk alasan dia.pun bulan dis tahun lepas sy terkena.beli blush tarte 5colour tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker..sy kene tahun 2014..time tu nak beli tarte blush 5 color jugak tp yg holiday collection 2014 nye

      Delete
  6. I was about to buy Soleil Tan De Chanel and fortunately i did a background check and stumbled into your blog. Sbb harga dia cam tak munasabah only RM180 but in US is USD50 huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Alice! Yup, if the item is brand new,seems like something fishy overthere...macam murah sgt kan..but, if she is a trusted seller and u berani nak try nasib..bole la.. ;)

      Delete
  7. Hi.. I silap order je bayar last weekend huhu entah la kata nya post jumaat lepas tp tak bagi tracking number. Tengok la dia post tak. Tapi dlm IG dia post wasap customer tqtq dapat barang hmmm.... risau ni takut sendiri customer sendiri seller tqtq

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh la die boleh je buat wassap bagi review kat diri sendiri..

      Delete
  8. Omg...me too...dh byr last few days cakap nk pos arini tp xbg tracking number pon...😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. keep on follow up ngan dia sampai u dpt brg u..if not request for refund.

      Delete
  9. barang i dah setahun lebih x sampai2 dari shopmystash. jahat lah orang yg menipu ni. macam2 bagi alasan hmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.jahat giler. i doakan die mati kene langgar lori.

      Delete
  10. salam ... saya pun dah terkena with adilahshoppe... beli lipstick dr dia sbb dekat tempat saya ni xde koleksi lipstick tu.. last2 dah nak masuk 4 months brg xde, bila mintak refund macam2 alasan dia bagi.. kalau nak berniaga tu berniaga la secara jujur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis sy baru lepas kena...td ugut report polis terus die refund on the spot....mintak je refund....

      Delete
    2. yes..ask for refund dear. adilahshoppe lambat2 pon..lepas paksa2 die akan refund. coz i think die ade pakai org tengah utk tolong belikan barang2 tu. tp mmg menghampakan la service cam sampah

      Delete