Be strong mommy! Be an iron mommy!

4:23 PM

Assalammualaikum..



Masuk hari ni almost 2 weeks ML mule berkerja..Oh hati bagai direnyuk-renyuk untuk beberapa hari pertama. Alhamdulillah baby wardina dah pandai hisap botol! ML and nenek bagi semua jenis botol means with different types of teats.Alhamdulillah semua wardina pandai isap sekarang. Malam je breastfeed dengan mama nye.

Cabaran hati..
2hari pertama cabaran sangat kuat. hati ni asyik teringat wardina je. Kerja pun buat suam-suam kuku.



Cabaran kerja..
3 bulan tak bekerja buat pergerakan ni sgt slow. Plus nk ingat all procedures semua..ML dah lama xmasuk OT jugak..nak scrub in n things to do for operation sume..nk kene ingat balik on d spot. Lepas oeration, certain MO tak bgtau details finding and procedure..Dah tanye pun die akan ckp, tadi kan i dah bgtau..hurm..makanye kitorg kenela bantai charting sendiri. So, esoknye tym PC round kitorg kne bantai balik dgn specialist.layan je la..

Mula masuk OT, EBM dan sakit badan..
dalam seminggu ni dah dua kali ML kne masuk OT. Kerja direct dari pukul 8 sampai 5 or 7pm..Kadang2 sempat makan..Kadang-kadang tu xsempat mkn lansung sampai ke petang. Sebab kes masuk bertubi-tubi. Belum habis case yg tengah buat, anasth dah call patient utk next case. Mane dgn nk charting ape semua.  ML terpaksa lari sekejap 5minit utk EBM(pump susu).itupon EBM dkt changing room. Sebab nk berlari ke surau akan makan masa.Buat ape yg sempat je..Paling dahsyat baju ML basah dgn susu dr atas sampai kebawah sebab long OT time and baju cover radiation tu tersangatlah berat..sobbss...

Patient semua gemuk-gemuk..Nak buat traction (tarik kaki tangan dorang) dalam OT, berdiri berjam-jam dengan x makan..sangatlah tak larat..bukan xnak mkn, tapi sangat xcukup masa nk makan..Badan semua sakit-sakit macam kene belasah je rase..Maybe ade kenkawan yang suke kan OT, sebab dorang salu dapat case sikit, kadang-kadang malam tido je direct sebab xde case. Tapi ML ni jonah..apekandaya..

Constipation..
Bile dah kerja xmakan,of coz la tak minum jugak..seharian xminum..balik dah penat. Memang kurang minum air. Semenjak breastfeed, constipation memang salah satu problem kesihatan ML. ML minum syrup lactulose..tapi kalau amik sampai 3x/day akan mengundang cirit birit pulak..kalau xamek skejap mulelah pnyakit dtg balik..

Memang mencabar utk ibu-ibu yg bekerja tambah-tambah yang tight schedule. salute dgn ibu-ibu di luar. Semoga Allah terus berikan kekuatan kepada semua ibu-ibu termasuk ML untuk bekerja dan menjalankan tanggungjawab sebagai ibu,isteri,anak dan muslimah..insyaAllah :)


You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek