Kisah seram: roh kembali

10:00 AM

Assalammualaikum..

Hurm..Sikit update pasal life ML hari ni. Hari ni busy betul rasenye. Tak leyh dok diam. Siang keje study. Petang tadi pulak dah last day usrah. Sedih rasenye nak tinggal groupmate2 usrah, selalu ade jugak gang nak sembang-sembang sambil isi input-input berguna n nasihat. Lepas ni, sape je lah nak tengok-tengok kan kite. Bile dah mule kerja, akan mula fasa baru. Berkenalan dengan orang baru. Nak berdepan dengan workload dan berusaha impress kan orang setiap hari. Memenatkan hati dan akal. Untuk peringkat umur macam sekarang ni, di tambah pula dengan stress kerja dan sebagainya, makin susah nak mencari dan mengenali kawan baru. Betul lah orang kata yang zaman university adalah zaman di mana kite ade banyak kawan yang baik dan rapat. Harap walau kerja lain-lain hospital, walau lepas ni sume bakal ade pasangan hidup masing-masing, takdelah terputus ukhwah yang terbina 6 tahun ni. Segala salah silap yang terbuku dan terpendam tu bawak-bawaklah lupakan. InsyaAllah. 

*************************************
Ok, panjang pula citer pasal life ML. Asyik citer hantu je kan. Sampai ML pon takut nak tidur malam. Hehe. Hari ni nak citer peristiwa yang terjadi dekat kampung ML. Benda ni dah jadi lame dah. Mak ML yang citer. Time tu ML tak lahir lagi ler. Mak ML kecik lagik time tu. Huhu. Ade sorang opah ni..kalau kat Kedah, opah akan mendapat gelaran "Tok" baik laki atau pompuan. ML namekan Tok Ngah lah ek (bukan nama sebenar). Tok Ngah neyh kaye orangnye. Kire antara orang terkaye la dalam kampung tu. Rumah die ni rumah papan je. Tapi rumah papan yang kire high class lah dalam kampung tuh. Pastu umah Tok Ngah ni lengkap la dengan segala tv, peti ais sume. Time tuh sape ade TV ngan peti ais, kire orang kaye la tu. Tok Ngah neyh ade anak, dalam 4-5 orang kot. Anak sume dah beso-beso da. Da kahwin dah pun. 

Tok Ngah ni jari die ade satu yang kudung. Jari telunjuk tak silap. Sebab dulu jari die terpotong time nak potong ape ntah. So kudung la separuh satu jari telunjuk die. Tangan mane ML tak ingat la. Macam mane Tok Ngah ni kaye? Die neyh ade banyak kebun ngan sawah padi. Kebun buah-buahan sume la. Mak ML neyh, time kecik-kecik dulu, die rockers kampung. Haaaa..jangan tak tau. Mak ML hebat gile kot berenang dalam sungai, pastu panjat pokok sane sini. Cakap je pokok ape, sume die boleh panjat. So, mak ML neyh suke gile curi buah dekat kebun yang dorang nampak banyak buah. Selalunye, mak ML akan angkut geng-geng die sekali. Dorang akan bawak belacan ngan garam siap-siap buat nak cicah dengan buah-buah tu nanti. Hihi.


Satu hari tu, mak ML gi skodeng buah kat kebun Tok Ngah ni. Kebun buah jambu kot. Tengah dok seronok petik-petik buah jambu dengan kengkawan, tetibe nampak Tok Ngah dekat atas satu pokok ni..." Eyhhh budak...letak balik buah aku tuh!". Mak ML ape lagi, cabut lari tak cukup tanah le. Terbang sume buah jambu. Bile balik, mak ML citer la kat arwah nenek. Arwah nenek kate, Tok Ngah tu memang ade letak "penunggu" dekat kebun die. Jangan ade sape-sape cube curi buah die, mesti akan jumpe. Bukan tuh je, even sungai dekat ngan rumah die pun, jangan ade orang nak letak pukat atau bumbu ikan ke, kejap lagi jumpe la ngan "penunggu" yang merupa macam Tok Ngah. Sejak hari tu, mak ML taubat le tak buat dah perangai suke curi buah tu.

Lepas tu, tiba-tiba Tok Ngah jatuh sakit. Lame Tok Ngah sakit, tak baik-baik. Anak bongsu die la yang datang bela kat rumah Tok Ngah. ML namekan Munah la ye anak Tok Ngah ni.Tok Ngah sampai tinggal kurus kering. Cekeding. Tapi kalau makan nasik, satu besen tak cukup. Lepas makan je nanti terbaring  macam orang tak bermaya. Tiba-tiba satu hari, datang sorang hamba Allah ni nak mintak sedekah. Orang tu lelaki. Pakaian die compang camping je. Dah kate orang mintak sedekah kan. Die siap mintak air lagik dekat si Munah. Die lepak kejap kat tangga depan rumah kayu tu sambil tunggu air. Disebabkan hari tuh memang panas, Munah pun tak sampai hati tak bagi air kat laki ni. Time nak lepak tu, time tu,melalui celah tingkap, si peminta sedekah ni nampak Tok Ngah ni tengah makan nasik. Tingkap rumah kayu kan tinggi dan besar, ala..macam pintu terbelah dua tuuu..siap boleh kuak keluar pintu tu. Bile petang-petang, korang kene tarik balik tingkap tu. Bile anak bongsu Tok Ngah ni datang bagi air, si peminta sedekah ni pon kate, 

"Tu pi bagi makan buat apa tu? Dah berulat dah tu? Heh! Loqlaq laaa...". 

Munah dah heran. Bagi makan ape nye? Yang tengah makan tuh mak aku kot kan...Lepas minum air tuh, peminta sedekah ni pun cakap 

"Dah bersarang dah tu. Bak mai kain buruk lap kaki kat dapoQ tu. Mai nak tunjuk".

Munah pun turutkan aje cakap peminta sedekah tu. Dia pergi amek kain lap kaki dekat dapur. Pastu die bagi kat mamat tu. Peminta sedekah tu pun minta izin nak naik ke atas rumah sambil bawak kain yang Munah bagi. Lepas tu ape die buat korang nak tau? Die libas kain tuh dekat belakang Tok Ngah. Zappp! Time tu, tiba-tiba Tok Ngah rebah, badan Tok Ngah terus mereput, and berulat. Kecoh satu kampung berita tu. Peminta sedekah tu kate, Tok Ngah ade bela "benda", sebab tu die susah nak mati. Sedangkan Tok Ngah sebenarnye dah lame dah meninggal, tapi sebab "benda" tu yang tunggu dalam badan Tok Ngah, tu yang nampak macam Tok Ngah masih hidup dan kuat makan. Yang menjadi tanda tanye orang kampung tuh sampai hari ni, takde sape yang tahu sape si peminta sedekah tu. Huhu.

Majlis bacaan Yassin pun jadi kelam kabut bile rumah Tok Ngah tu bergegar. Sume orang kampung lari turun and lompat ikut tingkap. Huhu...Time kebumi tu, mak ML tak penah citer la pulak cam mane. Sehari selepas kebumikan Tok Ngah ni ade lagi benda yang jadi.. Nak tahu ape die??...kene la tunggu ML sambung. dah malam sekarang ni, ML nak kene tido. Sebab esok, ade kawan ML perlukan khidmat make up pukul 6 pagi. Menguaple mak andam nampaknye. Huhu..Okla, nanti ML sambung ye, kalau korang suke gi "like" kat atas entry ni ha. Tahula ML korang suke bace. Tak suke ML takmo sambung. Hik Hik~

You Might Also Like

0 comments