Kisah seram: roh kembali (Part II)

10:01 AM

Assalammualaikum..

Hehe..Sekarang dah kul 1.37 am, ML baru terkedek-kedek nak update citer. Hehe..Busy la katekan...Ok, semalam sampai kat mane ntah ML citer? Oooo..sampai lepas Tok Ngah ninggal ek...

Beberapa hari lepas Tok Ngah meninggal, bile waktu maghrib je mesti ade yang akan nampak Tok Ngah dekat tepi jalan dekat-dekat ngan area kubur, berbaju kurung ngan kain batik and selendang di kepale sambil bawak raga. Memang kepoh la satu kampung. Satu hari tu, ade sorang mamat ni, ML namekan die Ali lah ek. Si Ali ni baru balek dari university die. Bawakla motor kapcai die tu lalu tepi kubur. Die nampak Tok Ngah. Die pun tegur la Tok Ngah..

"Eh Tok Ngah nak pi mana maghrib-maghrib ni? Mai la chek hantaqkan.."

"Tok Ngah nak balik rumah.", balas Tok Ngah sambil jalan kedek-kedek gi panjat belakang motor si Ali.

On d way nak sampai umah Tok Ngah ni, Ali ajak la sembang-sembang...Tapi Tok Ngah ni tak jawab pun..Ali hantar sampai la ke rumah Tok Ngah..Tak de pepe yang pelik la jadi..

Bile sampai rumah, Ali pun citer la ngah bapak die " Abah, tadi time Ali nak balik tadi, Ali jumpaTok Ngah. Dah sihat dah orang tua tu. Ali hantaq la die balik rumah, sebab dah Maghrib da pun. Bila Tok Ngah sihat abah?"

Bapak Ali terdiam. Dipandangnye anak die tu.. Betul ke tidak budak ni.." Kamu jangan nak merepek la Ali."

"Lerrr..mana da orang merepek. Betoi la ni. Takkan benda tu pon nak buhong (bohong)".

"Buhong kepala bapak hang, Tok Ngah tu dah meninggai dah".

Maka demam lah Ali~ huhuhu...

Tuh satu citer, ade lagi citer nye.. Lepas Tok Ngah meninggal, dah jadi adat orang kampung neyh, bila orang mati ja, sedara mara pun sebokla nak amek segala harta benda yang ada dalam rumah. Dari pada TV sampai la garam ngan gula pun, kalau boleh bedal dorang nak bedal. Kononnye nak buat kenangan.. Padahal memang nak sapu benda free. Part TV ngan peti ais tu sume, anak-anak Tok Ngah ar yang sapu. Pastu korang nak tau pe jadi?

Bile tengah malam jek, si Tok Ngah ni pergi rumah anak-anak die and rumah sape je yang amek barang die tu. Habis semua cucu-cucu di kacaunye. Bile dorang tengah tidur waktu malam, tiba-tiba rase ade jari dok gosok-gosok kat badan dorang."Grekkk...Grekkk". Bile bukak mata nampak jari kudung Tok Ngah tuh la.. Huhuhu.. Lepas tu sume pulangkan balik barang Tok Ngah.

Sebab terlalu ramai orang diganggu, last-last tak silap ML, imam-imam masjid yang setelkan. Dorang siram kubur dengan air kolah masjid and ade lah benda-benda lain yang dorang buat. ML pun dah tak ingat. Kecik-kecik dulu, bile balik kampung je, mule la ML jadi penakut. Nak mandi pun takut. Jangan kata kecik, sampai ke besar gajah ni pun penakut jugak. Conclusion nye, kite ni janganla menuntut ilmu yang bukan-bukan. Ape-ape kite minta dariNYA. Allah tu kan maha mendengar. Dan bile ade di kalangan ahli keluarga yang meninggal dunia, jangan la suke ambil barang-barang si mati. Kite kene hormat. Ade tu kadang-kadang, rembat tak ingat dunia, sampai lupe yang si mati ade anak-anak..Tak baik lah kan..Okla, ni citer hantu last ek. Hehe..ML mahu  beradu dulu..

You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek