Tutorial Buat Scroll Box warna-warni dalam archive macam ML

10:00 AM

Assalammualaikum..



Hari ni ML nak tunaikan permintaan Indah Mulia dan seorang lagi blogger yang ML dah lupa namanya.. Yerla..lama sangat dah beliau mintak, ML busy jugak sejak start sem ni. Sorry yer darling.Takat update biase-biase tu boleh la, tapi kalau bab tutorial blog ni, ML tak pandai sangat. Hihihi..Tapi untuk yang scrollbox comel-comel ni ML reti la. Tu pun, sebab dah dah cube try test. Hehe..So, hari ni, ML curi-curi jugak masa untuk nak tunjukkan tutorial ni:

1) Pergi ke laman web yang menyediakan scrollbox-scrollbox yang cute miut. ML suggest 2 website ni: (Jangan cilok design macam ML nye dah la..hihi)


Pilih lah scrollbox yang korang suka. Dekat situ ada disediakan codenya sekali. 

Kalau korang just nak letak any info di blog macam yang ML buat (info masakan, make up dan sebagainya), just add a gadget, click HTML/JAVASCRIPT, and just paste the code.



2)Tapi untuk scrollbox dalam ARCHIVE,
Korang perlu copy code scrollbox tu, BUT not the whole code. Copy macam bawah ni. Code yang selebihnya korang perlu delete. Tengok betul-betul ye code ni: 


Click gambar untuk tumbesaran

*Dekat sini, korang boleh la adjust height, width dan font size.


3) Kemudian, back up template korang terlebih dahulu, takut jadi ape-ape yang tak di ingini pulak nanti.


Dashboard->Design-> Edit HTML->tick expand widget template->download full template


4)Tekan button Ctrl + F, then search code:




5)Atas coding step number 4 tu, korang paste kan code scrollbox seperti di step number 2.


6)Akhir code step number 4 , masukkan penutup coding bagi step number 2 iaitu :


CONTOHNYE:


click gambar untuk tumbesaran

7)Then, click preview, if sume ok, boleh la click save template.

Credit to:CikTom untuk tutorial masukkan scrollbox dalam archive. Hehe..ML just edit part scrollbox warne warni je =)


If ada sebarang pertanyaan, just leave your comment below.



SELAMAT MENCUBA

P/S: fuhhhh~ susah rupenye nak wat tutorial bercode-code ni. Masak lagi senang. Huhu.







You Might Also Like

0 comments