Student USM kena rompak di Moscow

11:00 AM

Assalammualaikum..


Bertenang-bertenang...Hehe..Hari ni, lagi sekali ML nak ceritakan kisah benar yang baru je terjadi beberapa hari yang lalu. Minggu lepas kalau tak silap ML, seorang student USM yang mengambil jurusan dentistry datang ke Moscow untuk menghadiri sebuah conference. Conference bab-bab gigi lah kot. This girl namanya Karen. Sweet sangat orangnye. Lemah lembut~ (bile la ML nak jadi lemah lembut macam tu ^^). Kebetulan pula, Karen ni adalah student kesayangan kepada mama Anna (Anna adalah my housemate). Mama n Papa Anna ni dokte gigi, dorg ni ketua jabatan camtu la...So, mama Anna pesan supaya Anna jumpe Karen nanti.

Sampai je dekat Moscow, Karen dah sakit.Batuk-batuk and demam. Karen datang sorang-sorang je jadi wakil east-asia tak silap ML . Karen datang beberapa hari awal sebelum conference tu berlansung. Supposed conference tu akan berlansung pada Khamis dan hari Jumaat minggu ni. So, beberapa hari before conference tu, Karen tour Moscow dengan peserta-peserta conference tersebut dari negara lain.

Almaklumla, orang Russia ni kan ganas dan bengong sikit. So, organizer si Karen ni cam tak faham-faham yang Karen ni demam. Di angkutnye budak ni merata-rata dalam suhu -30'C tu. Dahla sangat-sangat tak organised, tak polite pulak tu, suke paksa-paksa. Last-last, baru beberapa hari datang Moscow, Karen decide nak balik Malaysia je and bagi reason kata ade family matter. Mean, Karen tak mau pi lansung la conference tu. Susah nak survive kat Russia ni..pecayela...



Hari Karen nak balik Malaysia, Anna pun jemput la Karen dekat red square sebab nak hantar Karen dekat airport. From Red square tu, dorang jalan masuk ke station metro. After turun dari escalator, belum masuk train lagi, Anna sedar bag galas Karen dah terbukak. Bila tengok, pouch bag Karen dah hilang. Dalam tu ada passport, tiket flight and duit 700usd. Semuanya hilang! Kesiannn sangat...Nasib laptop tak dikebasnya jugak.

So, dorang pun pergi report polis, and pergi ke airport untuk nak setel kan hal tiket. Adela certain prob yang xle di selamatkan. Ticket burn je la.. Karen datang tinggal rumah ML.. Lebih kurang 2 hari, after setel emergency leave and visa sume, tempah tiket baru, Karen baru sahaja selamat naik flight malam tadi. Kesian sangat dekat Karen, sebab baru je datang Moscow dah jadi macam ni. 



Pickpocket dekat sini memang sangat hebat. Dorang ni memang suke gile mencuri. Kalau sape kuarkan iphone, die main ragut je dari tangan and blah. Beg kawan ML kena toreh, tak pasal je terkoyak. Tapi kitorang ni ade ape je la dalam bag, ade labcoat ngan stetoscope je. Hihi... Apepun peringatan nye di sini, walau di mana pun kita berada, jaga diri, dan jaga barang kita betul-betul. Jangan sesekali careless. Di Malaysia pun, kes ragut ni makin berleluasa ML tengok. So, make sure berhati-hati sentiasa, baca doa banyak-banyak, mohon padaNya biar dilindungi sentiasa. 



ML ni memang paranoid. Tahap paranoid ML, memang dahsyat ar. Sampai kawan ML geleng-geleng kepale...Nak wat camne, ML pernah kena dulu, time nak naik bas dekat Moscow ni la. ML sedar-sedar, beg galas ML dah terbukak. Semua zip tau tak! Ada banyak zip dekat bag tu. Semua nye terbukak! Memang cepat ar tangan dorang and ML tak sedar lansung. Maybe sebab berebut naik bas jugak kot. Wallet ML time tu terbalut dengan topi anatomy (dekat sini, certain kelas kena pakai topi putih), so pencopet tu tak nampak wallet ML. Nasib credit book/buku rekod markah ML dia tak amik. Time tu, ML keluarkan pepper spray  and acukan dekat orang dalam bas tu macam acu pistol! Hahahahaha! Sume tergamam!.Kawan ML blur..Ko kenape Dod? Wakakakaka...Nak gelak kalau ingat balik. Start dari hari tu, ML memang jadi orang paling paranoid dalam dunia. Ade banyak lagi kisah seram ML kat sini.Nantila ML share. Tata...Jaga diri tau =)


P/S: Those cute kitty pictures-credit to LOVEMEOW.com. =)


You Might Also Like

0 comments

I read:

Makeup geek