Make up tutorial: sweet and light golden brown make up

2:56 AM

Salam all..


Minggu ni sgt stress sebb bnyak betul benda kene buat..So,ML nak relax and
again ML nak ajak korang main make up2..ML make up ni tym hari sabtu xsilap ML,sebb internet tgh down n ML sgt bosan.Tapi make up kali ni agak light compare to the first one.
Make up sweet and light golden brown ni boleh la nak pakai tym pergi kerja,nak gi rumah kawan ke,rumah mak mertua ke or nak g jalan2 dekat mall pun boleh..Sebb xde la over sgt.hihihi..

Kalau sape yg mmg suke make up,boleh la pakai gi kelas.Tapi,ML biasenye xgune make up bile gi kelas,sebb leceh tym nak solat sume,plus kat sini xde surau macam kat Malaysia.Except kalau tym period,ML akan pakai light make up,just nak bg muke nampak berseri sikit.hehehe..=D

Ok,jom make up!


Make up gadget,macam biase...

Face
Body shop moisturizer + Laneige foundation and concealer (ape2 foundation pon okeyh,janji cun!)
Bedak muke: elianto mineral powder
Blusher:elianto marble

Eyes
Primer: urban decay primer potion (xde primer pon xpe,dab kan moisturizer je dekat eyelid)
120 palletes
Mag num volum mascara black
Yves Rocher eye liner 3 in one-crayon black
Maybelline gel eyeliner

Lips:
Maybelline color sensational lip liner-140 intense pink
MAybelline watershine pure 408
Loreal Paris glam shine V1 coral sherbet




Click kalo xnampak..

Macam biase,sebelum mule make up,
jangan lupe cuci muke,sapu moisturizer,foundation n concealer..
Lepas tu boleh la mule make up mata..



 
Mule2,sapukan warna putih glitter No #1 dekat the whole eyelid termasukla bawah kening



Lepas tu,sapukan eyeshadow No #5 (yellow matte) dekat kelopak mata sahaja..




Next,sapukan eyeshadow brown #no.2 (brown glitter) dekat separuh eyelid korang..separuh je tau..


Tambahkan sedikit dark brown color No #3 di tepi bucu mata dan sapukan juga separuh di bahagian bawah..


Dab kan strong golden color no #6 (golden glitter) dekat half of the lid yang warne kuning tadi..


Then,sapu kan sikit warne light yellow no # 4 (light yellow glitter) dekat bucu mata dan half bawah mata..

 
next,sapukan eyeliner..mulekan dari tengah..


Ml mmg suke lebihkan sikit macam ekor kat tepi..hehehe


Then,dengan menggunakan eyeliner pencil,sapukan eyeliner di waterline bahagian bawah pulak..

P/s: Tym ni,tetibe naqibah group usrah ML dtg pulak dekat bilik.wakakaka...da la ML malu2 nak make up.Tapi die pulak yang syok tgk ML make up,siap suh buat gaya arabic lagik.kekeke...


 Lepas tu,boleh la curl kan eyelash dalam kiraan 10 seconds dan sapukan mascara di bahagian atas dan bawah bulu mata..

Tunggu mascara kering sekejap,dan curlkan eyelash lagi sekali..



Ingat ye rakan2...jangan gunekan false eye lashes..Hukumnye haram sayang2 ku..=)

Lepas da siap make up mata,sapukan sedikit bedak di bahagian bawah mata,utk buang glitter2 eyeshadow yang jatuh dekat pipi..Nanti berkilat2 pulak kang pipi tu...


Lepas tu boleh la sapu kan bedak dan juga blusher sikit..
Untuk bibir,outline kan bibir dengan lip liner,sapukan maybelline lipstik dan lip gloss..


jeng2..da pun siap...


Posing la abes2 ye lepas tu..=D



Hari sabtu hari tu..cuace tersangat la cantik..maka ML pun keluar gi mall dekat Universitet station..Dekat situ ade body shop,kebetulan kawan ML -nadid n kaka pon nak beli stok body shop..Kitorg pinjam Yana punye body shop card utk dapat diskaun.hehe..So, kitorg pun konvoi beramai-ramai..

Da kumpul sume benda yang kitorg nak beli..Time nak bayar tu,kakak cashier tu kate,kalau korang beli smpai 2500ruble aka rm250 la lebih kurang,bleyh dapat cosmetic case ni..tym tu,kitorg nye barang dlm 2490ruble kot..(kat sini mmg bunyi ribu riban saje...kekeke)..
So,ML pun tambah la amek vitamin E face mist sebb bau die sgt wangi..Maka,ML dptla cosmetic case ni,yang rupe die mcm pencil box.hehehe..

Spray mist ni sesuai digunekan tym travel ke,or tym lepas solat ke...Malas la kan nak sapu2 moisturizer,tambah2 tangan xde la bersih mane..So,boleh la spray kan menda alah ni..Namanya pun "on-call moisturizer".hehehe...

Tata^^

P/s: To eqacashperlala: awaknye pallete da smpai belom?hihihi..
ML suggest kat kawan ML,website yang awak beli tu..^__^


You Might Also Like

0 comments