Ubat jerawat terbaik...

9:37 PM

Salam and hye all...

ML baru lepas habis buat open house.Tetamu pon xhabis balik lg.kekeke..Tapi ML da xlarat da nak layan tetamu.So,ML nak buat entry la pasal ubat jerawat..

Memang susah actually nak jaga muke ni dari xde jerawat lansung,except sesetengah orang yang genetically nye skin dorg mmg cantik gebu la..

ML pun ade masalah kulit kadang2..terutama bile tym nak dtg period/menstruation or tym tension nak exam..Waktu tu mmg ML xboleh nak elak dari jerawat2 ni dtg mcm pop corn meletup2 je rasenye kat muke ni.hihi..ok,jangan bayang!...

So,before nak bg tips2 lain psal nak handle or control jerawat ni..jom kite tgk ubat jerawat terbaik yang ML nak suggest dekat korang...


Ni lah die ubat jerawat terbaik yang ML nak kongsi dengan korang..

Tea Tree oil from Body shop..

ML da cube banyakkk sgt product utk nak mengubati jerawat.ML pernah amik ubat dekat doctor,pakai oxy,try ubat jerawat russia and macam2 lagi...

Lepas dari my engagement ceremony haritu,ML gatal sangat nak pergi buat facial treatment.Sebb kononnye ML denga kawan mak ML pergi buat facial dekat beauty saloon ni,muke die jadi cam cantik and bersih.ML xnafikan,muke auntie tu mmg nampak lagiiii cantik...So,ML pun pergi try..

Lepas dari buat facial tu,muke mmg rase lembut..tapi lepas 2-3 hari,OH MY GOODNESS...banyak sgt jerawat naik dekat muke ML.Sampai tunang ML pun cam da "geleng-geleng" kepale...kekeke...

Tym tu,ML dok tempek oxy je la..sebb da xde ubat lain da.After that,ML pergi ke body shop utk membeli belah la sikit..So,accidentally,ML terpandang la minyak tea tree oil ni..And i would like to give a try sebb ni antara best seller dekat Body shop.

That night ML try pakai ubat jerawat tu and...ML bagi my cousin jugak try sebb die pun ade satu pimple besaq gedabak sebb die stress study.Esoknye,mane2 jerawat yang kecik2 kenit tu sume hilang dan jerawat yang agak2 mcm volcano nak pecah tu dah makin surut.About 1-2 days,all gone~

My cousin pun kate jerawat die jadi kecik and tak sabar2 nak beli produk ni.
Hari tu ML beli tym ade sale,harga rm28.00.

Botol die mmg kecik (about 10ml) and very sterile!
Everytime u wanna use it,u have to use a cotton bud and apply at ur pimple.Only at ur pimple site.Xpayah gune banyak2 pun.Yg best nye,warna die transparent,so kalau nak apply before make up pon boleh.=)

Other tips to control ur pimples:
-wash ur hand everytime u baru balik dari uni ke,dari rumah kawan ke..dari mana2 la..Always wash ur hands!

-Selalu tukar sarung bantal,at least sekali seminggu or sekali dua minggu

-Cuci muke 2-3 kali sehari.Kalau gune make up,mesti kene cuci bersih2 dulu then baru tido.

-Don't forget to apply moisturizer!!kulit yg kering pun menggalakkan jerawat juge=)

-Minum air kosong banyak2!!ML pun malas minum air kosong,hehe...=P

-Jangan picit jerawat!Unless mmg da nak meletop tahap gaban,evacuate je la..

-Make sure towel korang bersih.Jangan la gune towel yg sama smpai 2-3 minggu.Lagi bagus kalau ade towel khas utk lap muke =D

-To all girls,jangan lupe cuci korang nye make up brush and powder sponge once a week or sekali dua minggu ke...Mesti cuci!!

-Jangan lupe amik vitamin everyday.Nanti ML kongsi dengan korg supplement yg bagus utk kulit berseri=).hehe...

-Bile basuh muke,baca surah al-kausar dan sapukan ke muke.

-Jangan stress,happy2 la selalu dengan blog walking ke..hehehe...

So,kalau sape2 yg rase still xjumpe ubat jerawat yang berkesan,try la gune ubat jerawat ni.InsyaAllah berkesan.

Tata.
MMMMMMMuuuaaaAAAhhhxx...

P/s: klo korang perasan, ML xsebut pun pasal makanan..sebb ML suke makan sumeee makanan~kekeke...So,xkuase nak diet.=P
Kalau korg nak jugak ikut diet yg doc ML nasihatkan(doctor yg ML jumpe kat klinik): 
kurangkan makan -coklat,kuning telur,kacang,belacan and other makanan berlemak.
sume bnda ni ML suke..muahaha...=P


You Might Also Like

26 comments

  1. should try..ryne sgt2la bermslh kulit muke ni..xmpi xtau nk gne ape dah..=(

    ReplyDelete
  2. nak try la
    tanx dear
    rase mcm bes plak
    kulit ritu baru je baek2 dari jerawat
    mgu ni banyak gile
    saket2 da
    semua sebab nk period!
    T_____________T

    ReplyDelete
  3. hehe..aah,betul tu.bile nak period je,jerawat pun sebuk dtg sekali.Tapi kalau xjage,merebak satu hal...lepas tu tinggalkan parut pulak..^^

    ReplyDelete
  4. jerawat kecik-kecik yang macam ruam tu boleh hilang skali tak? ;))

    ReplyDelete
  5. pergh!

    penuh dgn tips!>...terbaek wOkk!..

    ReplyDelete
  6. husna: boleh2..ML da try.husna cube la=)

    intan:hehe...=)

    ReplyDelete
  7. omg..i should grab it asap.hee..kulit sya pun ada masalah jerawat lebih2 lagi kalau nk period and stress..huu.kalau kesan parut jerawat ade petua xcik ML?hikhik

    ReplyDelete
  8. sweetymui2:hehe...ade2...ML baru jumpe gak produk yg seswai...nnti ML citer utk next entry k=)

    ReplyDelete
  9. waa..kbetulan plak ngah cari product utk kulit alya..baru april ari 2 tibe2 nek jerawat bnyak2.huhu
    bleh terai nie..
    thanx ML..ngeeee:-)

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah my skin walau tak cerah tapi tadak masalah jerawat.................... pakai produk avon jer pun. he he......

    ReplyDelete
  11. sofia:bagusla mcm tu..ML ade kai avon gak.sebb mak ML ahli avon.hehe...

    ReplyDelete
  12. hihihi
    sesungguhnye time nak period o stress memg jerawat banyak cam cendawan tumbuh pas hujan.=p

    ReplyDelete
  13. hye ML.. nice tip.. kebetulan XO pown ada masalah muka nie.. muka XO sejak dua tiga bulan ni ada pimple naik n tinggal cam kesan itam.. so rasanyer nk try ur suggestion dear... selalunyer muka XO klu naik jerawat sure ilang.. tapi kali ni tak ilang2 n end up tinggal bekas... mmg annoying gaks... uwaaaa... so nk try ler BODYSHOP.. so only on pimple apply erk.. ok got it.. yup2 masa basuh muka baca ayat al-kausar bagus.. n nanti share ur tip abaut vitamin aper utk skin na ML.. nice tip..i loike.. XOXO

    ReplyDelete
  14. ira:btul2...

    lady XOXO: aah..before ni,ML sedar kalau muke ML nek jerawat,after 1-2 weeks parut sume akan hilang,tapi start dari tahun lepas,ML rase die agak slow nak hilang parut..maybe sebb umur kite da makin naik kot,mmg la xjadi tua lagi..tapi still our skin regeneration da makin slow,so dats y parut tu lambat nak hilang.Nnti ML kongsi produk utk hilangkan parut and pigmentation pulak okies^^

    eqa:thanx^^

    ReplyDelete
  15. owh really? thanks for da info ;) i will buy it hehe.

    ReplyDelete
  16. bli bli..nnt getau result kt ml yer..:)

    ReplyDelete
  17. wah..mmg best kan body shop..hihi..kalu beli mse sale lg best..hihi

    ReplyDelete
  18. kekeke..ML dlu xkai ngat body shop.Sebb kat msia ade bnyak pilihan lain cam loreal olay sume tu kan...Kalau kat cni,loreal n olay tu sume produk die lain dr malaysia nye keluaran.So,yg same hanyalah body shop.SO,ML gunela sket2 brg body shop.Setakat ni sume nye best.Tapi kalau nak borong sume,mau pokai.kekeke

    ReplyDelete
  19. ML!!!!!!!
    huhuhhu sy da berjaya..tq 4 sggest..
    mmg berkesan..nk wat n3 la..nk kongsi cite ni..blh ye..=)

    ReplyDelete
  20. berkesan kan?hihi...Mmg bagus pun ubat jerawat ni.Kalau cam ade jerawat2 yang mendap tu(mean cam jerawat terpendam),pun,die akan tolong masakkan jerawat tu,then bile kite keluarkan jerawat tu,die xde parut yg melampau.ML ni kalau period je,mmg keluar la jerawat kecik2,yg mane yg mendap2 pun,tym tu la nak jadi volcano meletup2.kekeke..Tp Alhamdulillah la,berkesan sgt...and my skin condition is way better than before.=)..Ml suke sgt sbb ubat ni works dekat are-gya.=)

    ReplyDelete
  21. ML..
    td pegi jalan2 n try singgah bodyshop
    n tanye la psl ubt jerawat tu
    act xigt pun ape name ubt jerawat tu
    thank God xbeli yg salah!!
    nnt keputusan nya LYN bgtau ye
    dah xlarat dgn jewarat2 ini..

    ReplyDelete
  22. Ml doakan berkesan.InsyaAllah..jangan lupe jaga tym tidur and minum banyak air jugak okies.=)

    ReplyDelete
  23. yeay..
    thanks.
    nk cubalah.
    hope berkesan.
    sbb byk guna product, semuanya kurang. hu3.

    ReplyDelete