Perjalanan menuju gerbang pertunangan...

5:41 AM

Salam semua..

Alhamdulillah,pada 8/8/2010 hari tu,time ML balik Malaysia time cuti summer,ML telah selamat menjadi tunangan orang.ML syukur sangat2,sebb segala yang ML dan tunang ML rancang berjalan dengan lancar.

So,arini nak kongsi sedikit sebanyak la pahit manis,masam masin sume2 la sepanjang nak membuat persiapan untuk bertunang ni.So,entry ni akan jadi agak panjang bejela,kalo korg malas nak baca,jump je ke bawah untuk tgk gamba yer...kalau nak amek berkat,rajin2 le bace..kekeke...

Bile rancang nak tunang nye??
ML dan encik tunang rancang untuk bertunang ni da lame...tapi family kitorg ni xpecaye kitorg nak bertunang sebb kitorg ni kan nampak cam bebudak lagik,padahal da tua...setelah berkali2 kitorg convinced kan our parent,Alhamdulillah...hajat kitorg diterima.Mule2 ML risau jugak,takut mak & abg2 ML xkasi,tapi dorg ok je..dengan syarat..kalau nak kawen,kene habiskan belaja dulu.hehehe..Thanx mak,abg,mama n papa!=)

Ape rasenye???
ML balik Malaysia about 1month jugakla before hari pertunangan,and sepanjang balik tu,ML sangatlaaaa penat,kene kemas rumah sume,kene cari barang,and macam2 lagi la..nak tercabut anak tekak ML rase time tu sebb sgt letih.ML xtau berape kali tukang urut datang rumah ML dok tolong urut urat2 yang bersimpul2 ni.kikiki..Nasibla ade encik tunang yang banyak menolong.thanx dear.

Persiapan pertunangan ni,mmg ML dan encik tunang yang banyak buat sendiri and kami decide sendiri.Sebb kitorg ni ketegaQ sket..So,sume kitorg buat sndri.Budget pun sendiri keluarkan.Lagipun our parents da tua,xkan nak susahkan org tua plak kan dok panjat sane sini cari barang utk kite.Tapi Alhamdulillah,berkat kesabaran kami,sumeeeenye beres...dan kos berpatutan tauuu~

Dugaan???
Dugaan ni sebenarnye..bukan dugaan ape..Ianya lebih pada dugaan kesabaran dengan sikap2 ahli keluarga yang lain dan org sekeliling yang xhabis2 nak memeningkan kepala kitorg.Benda sikit suke nak besar2kan..suke smpai menyampai..pendek kate org-org yang sukeeee carik pasal la..xreti tgk org happy.Bukannye nak membantu,malah nak membebankan lagi ade...So,kepade sape yang nak betunang kat luar sane,or nak kawen ke..ML nasihatkan,hati kene cekal,jangan pedulik ape cakap org.Yang penting,kite uruskan hal kita sampai selesai!Ingat tu...kalau pikir kan org lain,sume jadi kelam kabut.

Persiapan hantaran...
Bab hantaran,theme color sume,mmg buah hati ML serah bulat2 kat ML.Encik tunang ade jugak bg opinion bile ML tanye.hehehe...ML mencari bnda2 untuk nak tunang ni,hampir setahun gak r ML dok menggoogle,godek  sane,godek sini...smpi ade tukang yg buat hantaran tu cam da nek angin da...kekeke..tp sume yg ML suggest kat mak,sumeeeeenye ditolak.Sebbnye cam biase la...mak kan...die nak jugak bg pendapat die.Mak suggest kan kawan die yang buatkan.Sebb kawan die ni mmg pakar bab2 hias2 ni.Plus she is a chinese!So,pepaham la kerja tangan org cine ni,agak halus and nampak more exclusive!

ML plak mmg nak sgt gune fresh flower walopon ditentang hebat oleh mak dan auntie2 ML,tapi ML nak jugak!Da la nak bunga banyak2,xmau yang sikit2.kikiki..Bunga ML untuk hantaran ni,bukan dari cameron,tapi kawan mak ML(kak Tan),die amek bunga ni dari China.So,bunga ni kembang lain macam sket,dan nampak mcm baldu..Kalau dari Cameron tu kecik2 dan kuncup jek,sekejap je da layu.So,ML sangat la berpuas hati dengan hantaran-hantaran tu.Thanx kak tan and all her family members,thanx for your hardworking.Sampai ke tengah malam bute dorg duk buat hantaran ML.Terime kasih sangat2!.Kak tan pun sgt happy.hihi^^

Cincin~hehehe...
Cincin ML special sket.sebb ML balik beli dekat kampung.hehehe.harganya sangat berpatutan sebb mak ML mmg salu beli dengan org tu.So,ML dapat diskaun baek punya~heehhe..Encik tunang pun happy,ML pun sangat happy!weeeee~ML cari jugak dekat area KL,ML pergi poh kong,habib jewel,diamond and platinum,tapi sumenye mahal dan tak cantik!harap batu seketul,emas nipis,harga da beribu2....Haishhh...Mengeluh jugak la mule2...

Nak cari emas ni  x kesahla emas kuning or emas putih,kene tanye pada yang pakar dulu.So,kawan mak ML sorg ni,die nasihatkan,kalau nak beli emas putih,make sure ianya 30 karat ke atas.kalau tak nanti,confirm sebam dan xcantik bile da pakai lama.So,ML tgk,kedai2 kat KL tu..salunye baru 10-15 carat,harga da hampir 2ribu lebih..ML paham la,dorg kene bayar duit ekon,sewa kedai and pekerja yang ramai tu sume..so logicla die jual emas die mahal2 kan...Kalau nak beli emas kuning plak,untuk cincin better emas 750 or 916.Kalau emas 999,emas ni walaupun mahal,tapi ianya lembut dan mudak kemek.

So,kitorg amek keputusan utk balik ke kampung dan pergi ke kedai fevret mak ML.mekaseyh mak,sayang mak~=)

Baju tunang and persiapan pakaian..
Baju ML ditaja oleh mak ML sendiri.Almaklumla..mak ML ade bukak butik.hehehe...Mak yang carikan kain sume...Mak cari kain lace,tapi xjumpe yang cantik.So,instead of kain lace,mak ML choose sutera siam.Tapi corak die sangat menarik,coz the border is different.Kawan2 ML sume suke baju tu..hhihihi...ML jahit manik sendiri dekat baju tu,sebb ML rase baju tu sangat plain.So,nak nampak serlah baju tu,ML jahit manik...ML amik masa 4 hari untuk siapkan manik tu sume..hehe..nasib siap you~cuak tau...

Tukang make up
Alkisahnye pasal make up..Mule2,ML ingat nak make up sndiri,tapi abg ML kate,the night before my hari tunang tu,abg ML nak buat BBQ makan kambing panggang.Ni sume cadangan uncle ML sorg ni la yang sebok sgt nak makan kambing tp xmo wat sndiri.geram tul!Bile abg ML da semangat tu,pepaham jek la,die mesti buatnye..ML la yang akan jadi tukang kemas yang xtido malamnye.Haish...So,ML tau,muke ML mesti horror nye sebb xckup tido.ML tido 2 jam je sebb nak kene kemaskan sume tu.Nak xnak,ML pujuk2 mak and encik tunang supaye leyh amek make up artist.So,kalau korang nak bertunang or nak kawen,nak buat BBQ party ke what so eva...jangan buat the night before..buatla lepas2 tu..kecuali la korg ade org gaji yang nak buat sume tu..

ML da lame gak google cari tukang make up..and derina team mmg jadi pilihan ML la..Derina team ni ade ramai,ade sue derina,naza derina,diana derina and bnyk2 lagi.Dorg make up artist and selalu make up artist2 or org2 TV3.So,ML berkenan sangat dekat kak diana ni punye hasil kerja tangan.Sebb die nye make up agak konsisten and tak melampau.Kire,die xdela ubah muke org tu jadi muke org lain macam certain2 make up artist,tapi she enhanced the beauty of the bride's face.Kak diana jugak seorang yang sangatla peramah dan sangat suke bersembang.She is so punctual,cakap je pkul 8.pkul 8 akak tu dtg.Harga pun berpatutan.Untuk make up tunang,kak diana charge rm200.=)hhihihi...Thanx kak diana for the make up...

Lain2??...
ML was so lucky,sebb ML banyak dapat save budget dari segi khemah, pelamin and photographer.Sebbnye..canopy and pelamin tu,abg 1st ML yang buatkan.Coz abg ML ade bisnes sampingan untuk benda2 camni.hehehe..Thanx abang sebb sponsor!Pelamin tu adelah pelamin terjun.sebb abg ML xbanyak sgt set pelamin,coz die bnyak canopy jek.Layan jek la,da org sponsor.kekeke...

Untuk photographer plak,abg 2nd ML,ade kamera besar gedabak mcm saiful nang tu.kekeke..So,ML just gunekan khidmat abg2 ML je.hihihi..Sape2 yang nak amek canopy abg ML or nak photographer ke...leyhla mintak contact number dorg ye...=)..

ML amik catering je,and org catering adelah kawan mak ML,lauk pauk sume mak ML yang tentukan.Harga rm7.00 per head and jemputan ML adalah 100 orang untuk hari tu.Alhamdulillah,makanan sume cukup and sume pun puji sedap.=)

Hari pertunangan....
Menjelang hari pertunangan..ML rasa sangat happy and nervous.Nervous tu sangat la banyak smpai ML lupe yang badan ML mmg sangat penat the night before tu..ML make up awal pagi,because i want the make up to blend well wif my face,so ML mntak kak diana make up at 8 am.Lepas tu,kawan ML dtg menyerang,thanx korang sebb dtg..kalau x,lagi nervous ML dibuatnye..hihi..

Sebb terlalu penat buat BBQ malam tu,pkul 10pagi baru abg ML bangun!bayangkan!!!ML cuak gile~kikiki...Nasib keluarga lelaki ditempatkan dulu dirumah kawan mak ML,autie Eton,dorg smpai awal  sebb kul 9pg camtu dorg da bertolak dari KL. Bile sume da siap,meja da siap susun sume,barula ML kol tunang ML untuk datang rumah,tym tu lebih kurg pkul 11.30am.Majlis sarung cincin mule lebih kurang pkul 12-12.30pm mcm tu..ML pun xingat sgt.Lepas sarung cincin,mama ajak encik tunang masuk.Sebb mule2 tu,die kene tunggu kat luar jek.hihi..Tym tu la bile die masuk muke die terkedu gile..kikiki...die dok bisik2 kate ML gorgeous~yawww...=D.Alhamdulillah..majlis berjalan lancar.Lepas bergamba sekejap dengan sume family members,then tu terus makan.

ML dan encik tunang sangat2 bersyukur ke hadrat Ilahi sbb majlis kami berjalan lancar,and at last sume ahli keluarga kami happy.Dan yang paling penting,kami dapat restu dari kedua-dua org tua kami.

So,di kesempatan ini,saye nak ucapkan terima kasih banyak2 to my sayang sebb banyak tolong saye,same-same siapkan majlis ni and sabar sepanjang bersama2 nak siapkan preparation untuk tunang ni.Thanx dear.Ya lublu tibya...NOmunomunomunomu chowa~=D

So,jom layan gambar sepanjang hari pertunangan....
kak diana tengah betul2kan tudung ML..

banyak tu pin..sane pin sini pin..kekeke..


Ni la manik yang ML jahit,cantik x??






sarung cincin..

hantaran untuk pihak lelaki..7 bekas

5 bekas hantaran buat ML

happy



meriah=)


Alhamdulillah..sume nye da selesai..nak tunggu the next chapter pulak.Tapi banyak lg tanggungjawab yg nak di setelkan.InsyaAllah,doakan kebahagiaan kami ye..=)

p/s: kebanyakkan gamba di edit oleh encik tunang.Yang buruk2 sket tu,ML la yang edit.kekeke..
Encik tunang xmahu gambanye ditayangkan,so gamba die kecik2 je la ek..=)

You Might Also Like

34 comments

  1. tahniah!
    woah, gmbar sume chantek2.. =)

    ReplyDelete
  2. tahnoah...pic memang melecun punyer...ni nanti kawen mesti malatop gitu tau...make up pun cantik...sue dl kawen, kire boleh la.....bile tgk pic2 ML ni..terasa nak bertunang balik je...hehheheh...

    ReplyDelete
  3. hye sis..selamat ats pertunangannya ye:) semoga sis bahagia2 shaja di smpaing tunan dan keluarga terchenta..btw, chantekk laah sis waktu event bertunang tuuh;))

    ReplyDelete
  4. hye dear, tahniah... cantek ler kamo.. totally so ayu.. make up mmg lawa ler.. colour baju kena sgt ngan u.. bahagia nyer dier.. bagusler.. XO doakan agar ML bahagia n kekal bersama tunang ok.. biler ler XO nk bahagia cam ML... eheheheh...

    ReplyDelete
  5. Tahniah. Didoakan moga berjaya mengahrungi alam pertunangan seterusnya ke alam perkahwinan. Cantik gambo. Grand betui majlis tunang. Jeles..... Makbed tunang maka bihun goreng je. HAHAHAHAH.

    ReplyDelete
  6. ML, really2 interesting!tahniah..bestnyerrr!ni yg rs xsabar nak btunang juger..huhuhu
    ML gojes!serious..make up cntik sgt..^^
    tabahkan ati ye time btunang ni..insyaAllah, ira doakan smga kekal shgga anak cucu..amin...

    ReplyDelete
  7. pinky pixie: mekaseyh=) =)

    syawal simpsons: hehe..thanx kak sue.boleh mengimbau memori lame ek?hihi...

    sweety mui2:..maceyh..

    fifiey:mekaseyh fifiey=)

    Qu aznina:thanx!

    lady XOXO: hehe...ML pun doakan XO bahagie jugak^^nanti sampai la harinye tu..xlameee~=D

    makbed: hihi,sumenye berkat doa and cooperation family jugak..xpenah tepikir pon nak buat grand.Mee goreng pun sedap,yang penting majlis jln lancar.ye dak?=D

    mizz sue:thanx dear=)

    blueberry cheese: mekaseyh ira..InsyaAllah,ML pon doakan ira dan pasangan bahagia.bile ira nye turn ni?cepat2la..hihihih..

    Linas:thanx linas=)

    ReplyDelete
  8. Tahniah ML ....tiha doakan kebahagiaan ML semoga ML bahagia...ohya jgn lupa tau jemput g kenduri kahwin...^^,

    ReplyDelete
  9. tahniah dear..
    u cantik sangat..
    nice hantaran gak..=)
    nanti wedding jemputlah ye..
    huhu..=P

    ReplyDelete
  10. huuuuu,
    bestnye sis! jeles!
    hand bouquet cantek sangat!
    SUKE TAW X.... :)

    ReplyDelete
  11. congrate yer sis :)
    smoger berbhagia slalu

    ReplyDelete
  12. owh lyke fairy tale kan in da end nk kawen dh. plg suke ur pic yg tgh ddk tu. hope epy eways k wit ur becoming hubby heeeee ;);)

    ReplyDelete
  13. wah.meriah dh macam kenduri kawen.
    tahniah ML...mga cepat ke alam perkahwinan =]

    ReplyDelete
  14. tembume: tunang la chepat~hehe

    tiha: thanx tiha..insyaAllah=)

    LoveToBm:thanx..insyaAllah

    izni: aww...jangan la jeles izni,nnti awak ngan buah hati nye turn pulak~hehe...bg abes belaja dlu ye?
    ML pun suke gak ngan hand bouquet tu,rase nak makan jek=D

    cik azieta: mekaseyh...=)

    masshie mastura: mekaseyh=D

    MK kimi:Alhamdulillah,ML sekeluarga pun xpernah sangka akan jadi meriah mcm kenduri kawen.hihi...AMinnn=)

    ReplyDelete
  15. wah..tahniah..smoga bahagia! cantek sangat gmbar2 tu..happy tuk anda.. :D

    ReplyDelete
  16. amboi amboi, meriahnya
    (nada suara azwan ali)

    tahniah :)

    ReplyDelete
  17. kalau tuan nyer dah cantik, wat apapun cantik sayang............. am happy for u. semoga kekal ke jinjang pelamin.......

    ReplyDelete
  18. tahniah2... semoga berkekalan ke anak cucu.. ML kne tau,smua org doakn ML.. klau ader ape2 ujian 2.. tabah la lalui nya... slamat memasuki alam baru... :)

    ReplyDelete
  19. congratz ML!!! cantik baju and make up. hehehe...nanti nk kawen ajak la :p

    ReplyDelete
  20. ML, tahniah taw!!
    Cantek sangat..
    Ni yg cemburu sket nie..
    nak jugak join tukar status..
    hahahaha.. xder la..
    Long way to go la nk pikir tunang/kawen nie.. hehe

    ReplyDelete
  21. weehhooo! santek bangat kamu! tahniah =)

    ReplyDelete
  22. tahniah =)
    cantik sngat..
    semuanya cantik dr mekap ke baju ke hantaran ke pelamin..segala2 nya la..jeles..terasa nak cepat2 bertunang lak hihi

    ReplyDelete
  23. congrats ML. cantik sgt! bl pulak la fza nak tunang ye. excited lak tba2! hihi

    ReplyDelete
  24. yeayyy!!tahniahh!da bertunang tuan punye blog nih..tapi xde pun invite kitorg..:(

    nanti mkn nasi minyak,jgn lupe jemput adam haiqal nih!:)
    boleh???:)

    encik tunang tu xjelas la muka dia..buat laa entry exclusive n cmne ML kenal dia ke..whoaa..hahaha

    ReplyDelete
  25. congrate for ur engagement.cantik!

    ReplyDelete
  26. cantiknyeee ML!!!!! =D =D =D

    suke tgk org bahagia. Btul la,ramai org kta nak tunang& kahwin ni bnyk dugaannya..

    ReplyDelete
  27. so sweet...:)

    nak tunang gak..

    tp calon xda ag..hehe

    tahniah..:)

    ReplyDelete